Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restruktuiranje 5 javnih preduzeća

Beograd -- Ministar finansija kaže da je Vlada Srbije dala saglasnost da pet javnih preduzeća krene u postupak restrukturiranja.

"Naftna industrija Srbije, ŽTP, PTT, Aerodrom Beograd i Jat su dostavili programe i oni su odobreni, tako da oni definitivno i formalno kreću u postupak restruktuiranja, odlukom Vlade da odobri program", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

On je najavio da sledeće nedelje Vlada planira da da saglasnost i za ostala tri programa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << restrukturiranja - za EPS, Telekom i Srbijašume.

Vlada Srbije odlučila je i da se rekonstrukcija zgrade Generalštaba u Beogradu finanasira iz budžeta i zatim dodeli pravosudnima organima.

Ministar finansija je posle sednice vlade kazao da je data saglasnost za pokretanje tendera za izdavanje u zakup Vojne ustanove "Karađorđevo" i tendera za prodaju Vojno-tehničkog instituta u Beogradu.

Prema njegovin rečima, vlada je ukinula taksu od pet odsto za inostranu robu koja se iz Srbije transportuje na Kosovo.

Ministar finansija je dodao da je promenjena Uredbe kojom se utvrđuje koje preduzeće se pretežno bavi izvozom i dodao da su do sada pretežni izvoznici bile firme koje su godišnje izvozile robu vredniju od 10 miliona evra. "Preduzeće koje izveze više od 70 odsto ukupne proizvodnje od sada će se smatrati kao pretežni izvoznik i moći će da dobije povraćaj poreza na dodatu vrednost posle 15 dana", kazao je Dinkić. Taj status se može steći svakog meseca.

Vlada je odlučila i da raspiše tender za savetnika za izradu strategije privatizacije telekomunikacija u Srbije, kazao je ministar privrede Srbije Predrag Bubalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.