Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restrikcije struje?

Beograd -- Iako zima u Srbiji još nije počela, EPS i ministar upozoravaju da zbog velike potrošnje i lošeg stanja u energetskoj mreži prete restrikcije.

Pojedini analitičari smatraju da takva upozorenja predstvaljaju vrstu pritiska na Vladu Srbije da odobri povećanje cene struje. S druge strane, takvi zahtevi mogu biti i opravdani jer je u Srbiji cena struje najniža u regionu. Strahove su pogoršali nestanak struje u Evropi tokom vikenda, kao i činjenica da će Bugarska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1. januara morati da ugasi svoju nuklearku.

Do početka kalendarske zime ostalo je još više od mesec dana, a EPS već poručuje da struje tokom zime možda neće biti dovoljno.

Momčilo Cebalović iz EPS-a kaže da će maksimalna proizvodnja od 135 miliona kilovat-časova biti uzaludna, ako se i po vremenu poput današnjeg, na temperaturi od oko 15 stepeni, građani dogrevaju.

I ministar energetike Radomir Naumov poziva na oprez u potrošnji, pre svega zbog primera s nedavnim raspadom elektroenergetskog sistema u zapadnoj Evropi.

Međutim, urednica sajta Enerdži obzerver Sijka Pištovola smatra da iza upozorenja ministra Naumova i EPS-a stoje zahtevi za poskupljenjem struje.

"Gospodin Naumov preti eventualnim raspadom elektroenergetskog sistema zato što želi da izvrši pritisak na vladu da dozvoli povećanje cene električne energije", smatra ona.

"Činjenica je da je cena struje u Srbiji ispod nivoa cena u okruženju, ali zabrinjavajuće je to gde je potrošen novac od prethodnih poskupljenja električne energije. Da je bio utrošen u ojačavanje postojećeg sisitem, ni ministar Naumov ne bi bio u situaciji da upozorava na nestašice struje”, kaže ona.

Bivša ministarka energetike Kori Udovički kaže da su zahtevi EPS-a i ministarstva energetike razumni. "Nepobitno je da je u ovom trentuku cena električne energije u Srbiji postala bitno jeftinija nego što je bila pre dve godine, dok su drugi energenti čak i trostruko poskupeli u odnosu na to koliko su koštali pre nekoliko godina", kaže ona.

"Sasvim je logično i sigruno da potrošnja struje u ovom trentuku značajno raste i da to opterećuje sisitem. Ova sadašnja cena ne može da pokrije troškove uvoza električne energije koji će ne sumnjam, biti potreban ove zime”, kaže Kori Udovički.

Ili skup uvoz ili se snađite

Strahove je pogoršao i nedavni nestanak struje u mnogim delovima Evropske unije, za šta je tamo pokrenuta istraga. Tokom vikenda veći deo zapadne Evrope bio je bez struje zbog kvara na električnoj mreži u Nemačkoj.

Ali osim Zapadnoj Evropi, nestašice struje prete i Balkanu. Jedan od regionalnih proizvođača struje, Bugarska, zbog ulaska u EU, najavila je da će ona praktično prestati da izvozi struju u okolne zemlje.

Bugarska naime 1. janura ulazi u EU i zato mora da ugasi nuklearku Kozloduj, zahvaljujući kojoj je bila najveći izvoznik struje u regionu. Zemlje na Balkanu imaju dve mogućnosti: ili da iz zapadne Evrope uvoze skupu struju ili da se same na vreme snađu, kao što je to učinila Makedonija, kaže Sijka Pištolova.

"Ona je već pripremila da tokom zime koristi svoj rezervni kapacitet - to je termoelektrana Negotino, koja radi na mazut i proizvodi veoma skupu struju. Međutim u ovakvoj situaciji i ta skupa struja iz termoelektrane mazutare može biti velika pomoć Makedoniji tako da ona sigurno tokom zime neće imati restrikcije”, kaže ona.

U EPS-u kažu da će učiniti sve kako bi sprečili da se Srbija posle pet godina ponovo suoči sa restrikcijama struje. Poručuju, međutim, da će, ako domaćinstva i preduzeća sama ne smanje potrošnju, to prisilno, redukcijama, učiniti Elektromreža Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.