Izvor: Danas, 23.Jul.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje dugovanja preduslov za izlazak na "zelenu granu"

Beograd - Od 1. avgusta pa sve do 19. septembra u Petrohemiji biće prekinuta proizvodnja u pojedinim postrojenjima zbog remonta i investicija, saopštila je ta pančevačka fabrika.

Cilj tog procesa je povećanje energetske efikasnosti, odnosno smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 10 odsto. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas, Srbije kaže za Danas da je remont koji će se obaviti u naznačenom periodu veoma dobra i korisna stvar koja može da unapredi poslovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Petrohemije.

- Remontom koji će startovati 1. avgusta može da se poveća energetska efikasnost i smanji potrošnja prirodnog gasa. To je dobro za fabriku jer će njeno poslovanje biti unapređeno. Takođe će se smanjiti i troškovi poslovanja što će omogućiti uštede kojima će moći da se pokriju bar neka od zaostalih dugovanja tog preduzeća. U svakom slučaju reč je o procesu koji doprinosi da Petrohemija izađe na "zelenu granu" odnosno da nađe kupca. Petrohemija spada u red domaćih preduzeća koja mogu uspešno da posluju i imaju svoje mesto na tržištu - ističe naš sagovornik.

Sa njegovim mišljenjem se slaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu koji ističe da je osnovni preduslov za rešavanje situacije u kojoj se nalazi Petrohemija regulisanje velikih dugovanja tog preduzeća u prvom redu prema Naftnoj industriji Srbije i Srbijagasu.

- Remont koji će uslediti u Petrohemiji za cilj ima da se smanje troškovi i poveća profitabilnost. Međutim, to i činjenica da preduzeće u ovom trenutku pozitivno posluje zbog nižih cena nafte na svetskom tržištu nije garant za sigurnu budućnost. Bez obzira da li će Petrohemija ostati u rukama države ili će biti prodata nekoj stranoj kompaniji nužno je rešiti problem nagomilanih dugovanja. Ono što je izvesno je da Petrohemija sama ne može da reši taj problem. Čak i ako se poslovanje poboljša pa se deo potraživanja namiri na taj način ipak će biti nužno da država asistira kako bi se uklonio taj balast - ističe Savić. Petrohemija se nalazi na listi od 17 preduzeća od značaja, kojima je država prolongirala zaštitu od poverilaca do juna sledeće godine.

Inače, Petrohemija je u prošloj godini sa ostvarenih 148 miliona evra bila jedan od tri najveća srpska izvoznika. Takođe, pojedine kompanije iz Rusije, Turske i Pakistana zainteresovane su za kupovinu te fabrike. Iz Petrohemije je saopšteno da je zastoj Fabrike polietilena niske gustine (PENG) zbog generalnog remonta kompresora planiran od 1. avgusta. Zastoj u fabrici Etilen i ostalim proizvodnim postrojenjima počeće 19. avgusta i trajaće do 19. septembra. Pored investicija u fabrikama Energetika, Etilen i Fabrike za proizvodnju polietilena visoke gustine (PEVG) tokom zastoja biće realizovani i remonti na procesnoj opremi u ostalim pogonima. Svi kupci su blagovremeno obavešteni o isporukama robe tokom avgusta i septembra, kada ponovo počinje proizvodnja, saopšteno je iz Petrohemije.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.