Reprogram privredi u dogledno vreme

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reprogram privredi u dogledno vreme

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će u dogledno vreme biti predložene mere za reprogram kredita privredi.

Cvetković je rekao da će te mere biti slične merama za reprogram kredita stanovništvu.

Reprogram kredita stanovništvu podrazumeva grejs period do dve godine, odnosi se na kredite koji su ugovoreni do kraja prošle godine i na klijente koji nisu kasnili u otplati duže od 180 dana.

Premijer je rekao da se trenutno radi na usaglašavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnih detalja sa Narodnom bankom Srbije, u delu koji se odnosi na kategoriju kredita, jer je za banke nepovoljno da povećavaju rezervaciju zbog reprogramiranih kredita, koji bi nakon reprograma trebalo da budu svrstani u drugu kategoriju.

Generalni sekretar Udruženja banka Veroljub Dugalić ocenio je nedavno da je reprogram kredita privredi po uzoru na reprogram kredita stanovništvu sa grejs periodom od dve godine neprihvatljiv.

Cvetković je kazao i da nije tačno da u Udruženju banaka smatraju da je reprogram privredi tesko izvodljiv, već sa samo smatraju da se isti model ne može primeniti na različite subjekte.

On je objasnio da da je to neophodno "jer u krajnjoj liniji kada izvršite reprogram pravnom subjektu postavlja se pitanje da li taj pravni subjekat treba da izgubi svoju kategoriju zbog toga što je ušao u reprogram i što bi gubitak kategorije u odnosu na poslovne banke podrazumevao povećanje rezervacije što je nepovoljno za banke".

Premijer je prethodno potpisao Socijalno-ekonomski sporazum sa dva reprezentativna sindikata i Unijom poslodavaca, kojim je predviđeno povećanje minimalne cene rada po radnom satu za sedam dinara od 1. juna, na 102 dinara, kao i povezivanje radnog staža iz budžetskih sredstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.