Renoviran prostor saveza slepih u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2020, 16:34

Renoviran prostor saveza slepih u Pančevu

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom povod je da se još jednom ukaže na njihova prava i mogućnosti rekla je Ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Darija Kisić Tepavčević prilikom obilaska Međuopštinske organizacije saveza slepih u Pančevu. Ministarstvo je finansiralo obnovu prostorija ove organizacije, a njenim članovima uručen je i računar. Ministarka je podsetila na akciju "Srbija bez barijera" koja se sprovodi od januara ove godine.

Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dan osoba sa invaliditetom 3. decembar obeležava se od 1992 godine s ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Oko 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta a u Srbiji ih je registrovano oko 800 hiljada, organizovanih u više od 530 udruženja.

"Ovo je slogan kojim želimo da se vodimo da stvaramo zajedno Srbiju koja je moderna koja omogućava svet bez barijera, jednaka prava za sve i nadam se da ćemo upravo sa vama to uspeti da radimo i u narednom periodu", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je registrovano oko 800 hiljada osoba sa invaliditetom, organizovanih u 535 udruženja. Trenutno je u fokusu preventiva, podrška i pomoć članovima u uslovima pandemije, ali i saradnja sa državom u donošenju sistemskih rešenja i primeni postojećih, kako bi se unapredio položaj osoba sa invaliditetom.

"Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije ima dobru saradnju sa nadležnim ministarstvom i tokom ove godine postignuti su mnogobrojni rezultati. Posebno bih istakla one koji se odnose na povećanje pristupačnosti,uklanjanje barijera i stvaranje boljeg pravnog okvira u smislu donošenja nove strategije za osobe sa invaliditetom u naredne 4 godine", kaže Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

"Trebalo bi više da se učini na zapošljavanju osoba sa invaliditetom ,da ne budu samo javni radovi kao najčešći vid njihovog radnog angažovanja. Takođe želimo i da se donese zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom", kaže Milan Stošić, predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i predsednik Saveza slepih Srbije.

Zahvaljujući sredstvima nadležnog ministarstva renovirano je oko 100 kvadrata prostora koji koristi Međuopštinska organizacija saveza slepih Pančevo.

"Urađeni su unutrašnji radovi, obnovljeni su podovi zidovi, elektro instalacije, sve ono što je bilo staro i dotrajalo, i ovaj prostor je doveden u stanje dostojno ljudi koji ga koriste", kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Ova organizacija ima oko 470 registrovanih članova. U Pančevu se nalazi i Dom za lica sa oštećenim vidom "Zbrinjavanje", jedini takve vrste u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.