Izvor: Blic, 10.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren očekuje milijardu evra donacija za Kosovo

Evropski komisar za proširenje Oli Ren izjavio je da očekuje da se na donatorskoj konferenciji za Kosovo, koja se sutra održava u Briselu, skupi oko milijardu evra.



Kosovo će tokom donatorske konferencije potražiti 1,4 milijarde evra za naredne tri godine.

Evropska Komisija najavljuje da će dati donacije u iznosu od oko 500 miliona evra, SAD 400 miliona dolara pomoći, Nemačka 100 miliona, Velika Britanija 30 miliona evra, Danska 15 miliona, Bugarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 500 hiljada evra.

Premijer Kosova Hašim Tači, koji će predvoditi kosovsku delegaciju, izjavio je da su institucije Kosova spremne za skup i da su izvršene sve pripreme da se međunarodnim donatorima predstave projekti koje treba finansirati. Tokom konferencije će biti predstavljeno oko 3.800 projekata koji su na centralnom i opštinskim nivoima ocenjeni kao značajni za prevazilaženje sadašnjeg stanja.

I kosovski Srbi će se pojaviti sa projektom izgradnje naselja Nova Gračanica, koja prema predstavnicima Samostalne liberalne stranke, člana Vlade Kosova, košta oko 600 miliona evra.

Prosečni lični dohodak na Kosovu je 218 evra. Nezaposlenim se smatra oko 50 odsto stanovnika. Svake godine srednje škole završi oko 35 hiljada učenika, od kojih se na visoke škole i fakultete upisuje oko 15 hiljada, dok se 20 hiljada upućuje na tržište rada.

Stanovništvo Kosova je izuzetno mlado, 60 odsto ukupnog stanovništva je mlađe od 35 godina, pa je jedan od najvećih izazova Kosova kako zaposliti mlade ljude.

Bruto nacionalni dohodak je, prema podacima Privredne komore Kosova, oko dve milijarde evra, dok je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika 2.270 evra.

Kosovo ima izuzetno negativan spoljnoekonomski trgovinski bilans. Od ukupno 1,8 milijardi evra trgovine, 94 odsto je uvoz, dok samo šest odsto sredstava dolazi od izvoza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.