Rekordna cena zlata, nafta pojeftinila

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna cena zlata, nafta pojeftinila

Zlato je sinoć na vodećim robnim berzama u Evropi i SAD vredelo rekordnih 1.100 dolaza za finu uncu, dok je barel nafte pojeftinio za više od dva dolara, nakon što je na tržište pristigao izveštaj da je nezaposlenost u SAD uvećana tokom oktobra na najviši nivo u proteklih 26,5 godina.

Finca unca zlata (f.unca = oko 31,100 grama) vredela je u jednom trenutku 1.100,90 dolara, što je najviša ikad zabeležena cena tog plemenitog metala.

Na kraju poslovanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Evropi i SAD cena zlata se, prema agencijskim izveštajima, stabilizovala oko nešto nižeg nivoa i f.unca tog metala je vredela 1.094,10 dolara.

Tokom jučerašnjeg poslovanja "najsjajniji od svih metala" poskupio je 3,55 dolara po f. unci, ili oko trećinu procenta u odnosu na prethodni nivo, prenosi Rojters iz Londona.

Istovremeno je, zbog većeg od očekivanog gubitka radnih mesta u američkoj prvredi tokom oktobra, u Njujorku nafta pojeftinila za 2,62 dolara, na 77 dolara po barelu.

Cena severnomorske nafte tipa "brent" opala je za decembarski rok isporuke na berzi u Londonu 2,12 dolara, na 75,87 dolara po barelu.

Podaci američkog sekretarijata za rad pokazali su, inače, da je stopa nezaposlenosti u SAD tokom oktobra neočkivano uvećana na 10,2 odsto, što je 0,4 procenta više nego u septembru.

Broj izgubljenih radnih mesta u SAD tokom minulog meseca od 190 hiljada je bio, osim toga, za 15 hiljada veći od predvidjanja pa je tržište nafte odmah reagovalo na taj nepovoljan podatak obaranjem cena osnovne energetske sirovine.

Suprotno tome, tražnja zlata je uvećana posle objavljivanja nepovoljnog izveštaja o kretanjima na tržištu rada u SAD, pa je novi skok cene tog dragocenog metala bio logičan, zaključili su analitičari čije mišljenje je prenela agencija Blumberg.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.