Rekordan urod opuzenskih lubenica visoke kvalitete

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan urod opuzenskih lubenica visoke kvalitete

OPUZEN - Ova godina je bila posebno pogodna za lubenicu s puno sunčanih dana tako da se svi u proizvodnom lancu nadaju rekordnim urodima.

Odmah iza mandarina, lubenice su na drugoj mjestu po zastupljenosti poljoprivrednih sorti neretvanske doline. Na 250 ha urod lubenica je između 11 tisuća tona i 14 tisuća tona godišnje, što prvenstveno ovisi o godini, a ova će, kako kažu tamošnji uzgajivači, biti dobra.

Lubenice se sade početkom travnja, a berba počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << već krajem lipnja, a i ova relativno brza proizvodnja blagodat je blage mediteranske klime u neretvanskoj dolini, tako da su to ujedno i prve lubenice koje dolaze na tržnice i supermarkete diljem zemlje. Na jednom ha sadi se oko 2500 biljaka koje u ranijim sortama daju urod od oko 40 – 60 t po ha, a kasnije sorte 60 – 90 t po ha.

U Hrvatskoj se pod lubenicama nalazi oko 450 ha na kojima se ukupno proizvede oko 20 tisuća tona, podaci govore u prilog stalnog povećanja ovog trenda zbog povećanja kvaliteta, ali i prepoznavanja potrošača o kvaliteti ove vrlo zdrave i ljeti posebno značajne biljke. Neki od najvećih proizvođača lubenica u svijetu, poput Turske ili Grčke nalaze se u našoj neposrednoj blizini te je problem uvoza i dalje jedan od gorućih problema ovdašnjih proizvođača jer je teško konkurirati niskim uvoznim cijenama. No, u prilog domaćoj proizvodnji svakako ide kvaliteta proizvoda koja je iz godine u godinu na sve većem nivou.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.