Rekordan pad tražnje za prirodnim gasom

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 09:59

Rekordan pad tražnje za prirodnim gasom

London -- Globalna tražnja za prirodnim gasom mogla bi u ovoj godini da zabeleži najveći pad dosad, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Naime, kako očekuje IEA, globalna tražnja za gasom u 2020. godini pašće čeitiri odsto zbog korona-krize, odnosno za 150 milijardi kubnih metara, što je dvostruko više od pada tražnje koji je zabeležen tokom finansijske krize 2008. godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, ističe da je aktuelna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriza dosad imala manji uticaj na prirodni gas nego na naftu i ugalj.

Međutim, dodaje, ni prirodni gas nije imun na posledice pandemije.

"Rekordan pad u ovoj godini predstavlja dramatičnu promenu okolnosti za industriju koja se navikla na snažno povećanje tražnje", rekao je.

Premda se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ne pretpostavlja brz povratak na pretkrizna kretanja, prenosi SEEbiz.

Drugim rečima, nastavlja Birol, globalna tražnja za plinom trebalo bi da se postupno oporavlja u naredne dve godine. No, dodaje, to ne znači kako će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove.

"Korona-kriza će imati dugotrajan uticaj na buduća tržišna kretanja prigušujući stope rasta i povećavajući neizvesnosti", rekao je Birol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.