Rejting Srbije kao afrički

Izvor: Glas javnosti, 16.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejting Srbije kao afrički

BEOGRAD - Srpska ekonomija se, posle parlamentarnih izbora, našla na raskrsnici u očekivanju da je jedna od dve ekstremno suprotstavljene političke snage povede u nekom pravcu. "Od kada je počela politička kriza kreditni rejting je pao za dva boda i to je prvi signal koji opominje kako međunarodne institucije reaguju na nestabilnost. Srpski rejting je sada na nivou zemalja centralne Afrike", kaže Dragomir Janković, izvršni direktor Evropskog ekonomskog instituta u Briselu.

 Kuda >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi privredu odvela vlada koja bi se formirala na čelu sa Srpskom radikalnom strankom, a gde će stići Demokratskom strankom?

- Ako se formira vlada čiji je cilj Evropska unija, Srbija sigurno može da računa na dve stvari, ogromne predpristupne fondove od 1,3 milijarde evra koji su Srbiji preko potrebni za reformu penzionog, zdravstvenog i prosvetnog sistema, zatim državne uprave... Drugi pozitivan efekat je što će to biti podsticaj stranim investitorima kao što je "Fiat" koji ostanak uslovljava potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Siguran sam da svaki korak bliže ka EU znači jednog investitora više koji će otvarati nova radna mesta, podsticati privredni razvoj i obezbeđivati više para za penzije i sve ostalo što privredni rast donosi. To upravo znači mogućnost realizacije socijalnih zahteva koje je Socijalistička partija tokom kampanje svesrdno obećavala.

 U slučaju da na vlast dođu radikali, da li će se investitori povlačiti?

- Teško je pretpostaviti kakve bi sve poteze povukli u ekonomiji jer nemaju precizan ekonomski program, ali su tokom kampanje pretili raznim restrikcijama i preispitivanjem privatizacije. Ta stranka se pamti po vremenu najveće stope inflacije u istoriji pa se može pretpostaviti kakva bi bila reakcija investitora. Možda se ne bi odmah povukli, ali će maksimalno smanjiti ulaganje kako bi se, čim se nagovesti kriza, lakše izvukli.

ZAMKE

Analitičarka Komerc banke Barbara Nestor nedavno je upozorila da bi zbog izuzetno visoke referentne kamatne stope i jakog dinara, ova domaća valuta mogla da postane favorit "keri" trgovine u kojoj investitori pozajmljuju novac tamo gde su kamate niže i plasiraju ga tamo gde su veće, kao što je to slučaj u Srbiji. Postoji li takva opasnost?

- To je moguće, špekulanti su uvek brži od države. U Poljskoj se to dogodilo pre šest, sedam godina, ali je poljska centralna banka tada smanjila kamate i kurs zlota prema evru i dolaru je popustio. Kad se jedino centralna banka bori sa inflacijom preko povećanja kamata, država upada u takvu zamku.

POTREBNA STRATEGIJA PODSTICAJA MALIH PREDUZEĆA

Kako stimulisati razvoj malih i srednjih preduzeća da se bi se povećavala zaposlenost?

- Ta preduzeća su još od Miloševićevog vremena pokazala da su disciplinovana što se tiče plaćanja poreza i najlakše se prilagode novim uslovima poslovanja. Srbija treba da donese strategiju njihovog razvoja. Mislim da bi najperspektivnija mala i srednja preduzeća bila iz oblasti prerađivačke industrije za poljoprivredne proizvode. Za prerađenu malinu bi se dobila mnogo veća cena. Takvim preduzećima treba dati određene fiskalne olakšice, a sama lokacija tih firmi u blizini gde se nalaze sirovine, doprinela bi ravnomernijem regionalnom razvoju.

 Koliko Srbiju može da košta izostanak stranih investicija, može li se to matematički izračunati?

- Postoje direktne i indirektne posledice, direktne su svakako štampanje para radi finansiranja budžeta jer nema alternativnih izvora, osim skupih pozajmica, a posledice će biti porast inflacije, nezaposlenosti, poreskih davanja, zatim pad plata i penzija, da i ne pominjem destabilizaciju bankarskog sistema i trošenje deviznih rezervi. Da je Srbija bila stabilna 1990. godine možda "Reno" ne bi otišao u Rumuniju, a "Fiat" u Tursku. A kada investitori jednom odu retko se, ili nikad ne vraćaju.

 Dok se ne formira vlada svi poslovi čekaju, koliko će nas koštati odlaganje privatizacije javnih preduzeća?

- Građani odavno plaćaju visoku cenu neefikasnosti tog sektora. Osim toga, ona u ovakvom statusu služi i da se podele kao plen osvojene vlasti, pa se smenjuju čak i uspešni menadžeri da bi se postavili drugi iz sopstvenih redova.

 Kakvi su reformski kapaciteti Demokratske stranke?

- Ni DS ne pokazuje izuzetnu sposobnost za reforme, što potvrđuje i činjenica da javna preduzeća do sada nisu privatizovana. Malo vode računa i o ravnomernom regionalnom razvoju i decentralizaciji. Ova, sada već tehnička vlada, ništa nije učinila da investitorima koji su spremni da ulažu u nerazvijena područja obezbedi određene benefite. "Fiat" je prva kompanija kojoj je tako nešto ponuđeno. Najoštriji uslovi za ulaganja treba da budu u Beogradu. Ulaganjem u manje razvijenim područjima napravio bi se pravilniji raspored stanovništva.

 Koje su reforme u ovom trenutku urgentne?

- Najneophodnija je privatizacija javnih preduzeća, a zatim se, čak dnevno, moraju poboljšavati uslovi za ulaganja. Treba pojednostaviti proceduru za otvaranje novih firmi i podsticati izvoz povoljnim kreditima iz nekih državnih fondova ili se dogovoriti sa bankama, na sličnom principu kao kod subvencionisanja kupovine stanova za mlade bračne parove. Država može da pomogne i u dobijanju neophodnih sertifikata robe za izvoz.

 Da li će Narodna banka uspeti da zadrži jednocifrenu inflaciju?

- Mislim da se centralna banka relativno uspešno bori, ali je usamljena jer joj podršku ne pruža fiskalna politika. Ipak, na duži rok to je neodrživo. U svetu poskupljuje nafta i Srbija ne može da na to utiče, ali može da smanji javnu potrošnju koja je izuzetno visoka i predstavlja rak ranu. Ne verujem da će se godina završiti jednocifrenom inflacijom, pogotovo što se najavljuje i dalje poskupljenje goriva.

 Da li će buduća vlada biti spremna da smanji javnu potrošnju?

- To je jedan od glavnih uslova priključenja EU.

 Politika jakog dinara trpi kritike pre svega od izvoznika, može li opstati na duži rok?

- Ne, jer ne motiviše izvoznike, dakle sektor koji treba da doprinese smanjenju spoljnotrgovinskog deficita. Kad bi se uskladili javni prihodi i rashodi, NBS bi mogla da bude mnogo ležernija u određivanju kursa dinara i vođenju monetarne politike.

Da, samo su jos javna preduzeca ostala. I sta posle? Pa jer znate da vise od polovine srbije zivi od tih javnih preduzeca. Njihovom prodajom bi ostalo na ulici najmanje 30% ljudi kojih su trenutno tamo zaposljeni. Pa da mi onda "Europejci" odedjuju koliko da platim struju, vodu, itd. Nekada su se ratovi vodili puskama, a sada na "finjaka" ekonomskim preverama. Dosta mi je tih prica kako je evropa raj. Neka puste nekoh naseg obicnog gradjanina koji radi u evropi da nam kaze sta je evropa, a nekog podplacenog analiticara koji sve zna najbolje. Kada odu javna preduzeca onda krece prava "robovlasnicka" eksploatacija naroda po modelu - imacete vece plate, ali i vece troskove pa na kraju opet dodjete na isto. E to vam je dragi moji sugradjni EVROPA.

Радикали се памте по времену највеће инфлације!? Озбиљан промашај. Са намером, разуме се. Бојим се да је време највеће инфлације оно време када је Ђинђић имао два министра у Влади Републике Србије коју је предводио СПС.

To je neverovatno kakvim se lazima sluze, a jos je neverovatnije da uspeju i da ubede ljude u to. Inflacija je bila za vreme vlade Nikole Sainovica koju su radikali pokusali da obore, a izvukao ih je Vuk Draskovic jer nije hteo da glasa za nepoverenje Vladi. Posle je "demokrata" Mihajlovic obezbedio SPS-u vecinu da i dalje vladaju.

Ovo sto se esava u Srbiji , na zalost , desava se u celom svetu.Svima nama se vrti u glavi od tolikih negativnih promena.Nisu samo finansijske promene vec i moralne , zakonske itd .Neko dolazi na ideje , koje covek pre 5 godina ne bi ni zamislio da moze da se desi a eto sada se desava.Dokle ce narod sveta izdrzati ove pritiske , samo Bog zna.Prijateljica iz Amerike je veoma zabrinuta jer kaze, munjevito standard tamo opada , da ni sama nezna o cemu se vise radi.Da Boze da sve ovo ovako i bude , kako jeste ali , izgleda , ovo je pocetak zla koje ce nas sve zakaciti.Jedino ovi iz DS pricaju bajke , bajke koje , jednostavno , nema sanse da se ispune , jer to nigde ne postoji.

Zivim u Americi vec 30 godina. Nikada nije bilo gore nego sada. Nekretninama je pala cena i do 60%, a hipoteke su porasle. Hrana je poskupela, benzin se krade iz automobila i kamiona, veliki broj nezaposlenih i beskucnika. O socijalnom i zdravstvenom osiguranju nema ni govora za preko 50% amerikanaca. Situacija je teska i svakim danom je sve gore. Amerikanci se spremaju da zamene dolar "novim dolarom" kako bi uradili isto ono sto je EU uradila uvodjenjem eura - dupliranje vrednosti valute, a plate ce ostati iste. Ako ste pametni - bezite od EU sto vas dalje noge nose. To je novo zlo, zaceto ovde i siri se na ceo svet, ali nece uspeti u Rusiji, Kini, Indiji i Brazilu.

Da covek pomisli da SPS nikad nije bio ni bizu vlasti. Odjednm, nije vise SPS sila mraka, nisu ni vladali 90-ih vec neko drugi. Sve neki marsovci, pa onda ovi sto su bili opozicija. Nije lepo da neko unisti snove DS-a.

Krediti od 1.3 milijarde eura nisu nista u odnosu na trziste koje dobijaju. Nase proizvode niko na zapadu nece kupiti, jer oni samo svoje kupuju. Ni Slovenija nije u tome uspela, a imaju prizovde koji su na zapadu poznati. Osim toga, ssamo na struji ce zaraditi te pare za godinu dana, a srpski narod ce to placati. Uzmimo se u pamet, EU nista ne poklanja, samo pusta mamac na koji se nas narod hvata, a "strucnjaci" kao sto je ovaj Jankovic to odlicno znaju, samo sto su dobro placeni da obave zadatak. Kada nam uzmu jos i ovo malo sto je ostalo, onda ce dici cene svemu. Pogledajte malo po Evropi, svima koji su usli u EU je sada gore nego pre toga. Na zalost mi to ne vidimo, jer nam ovi na vlasti serviraju bajke o gomili para, pa mislimo da ce teci med i mleko. Koja glupost!

Da li ja ovo citam GLAS JAVNOSTI, ili mi se cini?

los rejting je mnogo veca kamata za

kredite u stranoj valuti. i posto je uvoz veci od

izvoza kad se devalvira sto je nemoguce izbeci

neko ce malo vise a neko malo manje biti jeban.

drzava kao drzava nema pravo da se zaduzuje da

bi davala plate svojim rodjacima, deci, suprugama i

slicno. oni to nemaju pravo po ustavu. i o toj

odluci referendum se mora voditi. jer ce to

otplacivati buduci poreski platioci.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.