Regulator upozorava: U opticaju oko 5.000 kriptovaluta bez ikakve kontrole

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 14:45

Regulator upozorava: U opticaju oko 5.000 kriptovaluta bez ikakve kontrole

Milano -- Širenje kriptovaluta bez ikakvih jasnih propisa razlog je za zabrinutost jer to može podriti način na koji funkcioniše finansijsko tržište.

To je da izjavio šef italijanskog berzanskog regulatora Paolo Savona, upozorivši da je u svetu u opticaju između 4.000 i 5.000 digitanih valuta čije trgovanje uopšte nije uređeno.

Savona se tako pridružio mnoštvu lidera finansijskih institucija koji se zalažu za veće regulisanje ovog tržišnog segmenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističući da kripto valute mogu olakšati nezakonite aktivnosti poput pranja novca i čak podriti sposobnost centralnih banaka da vode monetarnu politiku, prenosi Rojters.

„Bez odgovarajućeg nadzora može doći do pogoršanja tržišne transparentnosti, koja je osnov legitimnosti i racionalnog izbora za (tržišne) operatere“, rekao je Savona, predsednik italijanske komisije za tržište kapitala, Konsob, predstavljajući godišnji izveštaj tog nadzornog tela.

Evropa i Sjedinjene Države rade na propisima za regulisanje digitalne imovine i njihovih dobavljača, pošto investitori traže nova osnovna pravila.

Uz razvoj regulatornog okvira, neke zemlje, uključujući Kinu, Britaniju i Rusiju, razmatraju i pokretanje sopstvenih digitalnih valuta njihovih centralnih banaka.

Savona je naveo da se u opticaju nalazi oko 4.000-5.000 kriptovaluta za koje ne postoji bilo kakva forma regulative.

„Ako tome dodamo nedavno Konsobovo iskustvo sa zatvaranjem više stotina veb sajtova u Italiji koje ilegalno prikupljaju štednju, slika postaje zabrinjavajuća“, dodao je. Upozorio je da kriptovalute mogu poslužiti kao paravan za kriminalne aktivnosti poput utaje poreza, pranja novca, finansiranja terorizma i otmice.

„Ako traženje rešenja na evropskom nivou bude predugo trajalo, moraćemo (Italija) da preduzmemo sopstvene mere“, poručio je Savona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.