Regrutovanje IT kadra težak posao, Srbiji fale inženjeri

Izvor: N1 televizija, 15.Dec.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regrutovanje IT kadra težak posao, Srbiji fale inženjeri

Komtrejd grupacija otvorila je razvojni centar u Mariboru u Sloveniji, koji će zaposliti 400 softverskih inženjera. Kako kaže vlasnik i predsednik Komtrejd grupacije Veselin Jevrosimović, regrutovanje IT kadra u regionu nije lak posao, jer samo u Srbiji nedostaje do 30 hiljada inženjera, dok je na svetskom nivou manjak čak 60 odsto kvalifikovanih.

Najtraženije zanimanje u ovom trenutku - inženjer informacionih tehnologija, kako kaže vlasnik Komtrejda Veselin Jevrosimović, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a njegova kompanija u stalnoj je potrazi za kvalifikovnaim ljudima.

"Trenutno imamo otvorenu potražnju za 300 inženjera. A sada kada bi nam, na primer, iskrsao neki novi veliki projekat, mi ne bismo mogli da se prihvatimo toga jer nemamo dovoljno ljudi", kaže Jevrosimović.

Vesti iz ekonomije pogledajte opširnije u emisiji Infobiz svakog radnog dana od 18.15 i 21.15.

Iako se kao jedna od mera za popunjavanje nedostajućih kadrova u oblasti informacionoih tehnologija navodi povećanje kvota na fakultetima, Jevrosimović misli i da je važno i jasno definisati programe u visokim školama.

Kako navodi vlasnik Komtrejd grupacije, ranije je bila jasna definicija šta je ICT a šta nije ICT, odnosno šta potpada pod informacione tehnologije. Međutim, danas ta granica više ne postoji, danas vam je sve ICT, danas čak i ekonomija ne figurira više kao ekonomija, već imamo izraz informaciona ekonomija".

Unapređenje obrazovanja je važno, jer su informacione tehnologije oblast koja se menja iz dana u dan-ono što student nauči na provj godini, već je zastarelo na četvrtoj, navodi Jevrosimović.

Proces obrazovanja je mukotrpan, i zato, kada kompanija zaposli dobrog ICT inženjera, mora da se potrudi i da ga zadrži.

"ICT inženjeri su kao fudbaleri I transferi, vi ako hoćete njih da zadržite morate da ih adekvatno nagradite. Za dobro softverskog inženjera neto plata je 2.000 evra".

A da bismo znanje unovčili i pretvorili u jedan od izvoznih aduta vrednog milijarde evra, potrebno je, prema rečima našeg sagovornika, pravno regulisati i omasoviti internet.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.