Regionalni centar Krafta u Beogradu

Izvor: B92, 25.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni centar Krafta u Beogradu

Beograd -- Multinacionalna kompanija Kraft će u Srbiji do kraja iduće godine napraviti regionalni centar za države bivše SFRJ i Albaniju

Kraft je jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju hrane

Direktor Krafta za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju Aleksandar Rašković rekao je za beogradski Ekonomist magazin da će centrala do jula biti preseljena iz Beča u Beograd, a da će do kraja 2009. biti prebačen i centralni magacin, koji se sada nalazi u Austriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Kraft neće odustati od plana da u Srbiju preseli regionalni centar zbog trenutne političke situacije u Srbiji, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, jer je ovo situacija koju smo predvideli kad smo o tome odlučivali", rekao je Rašković.

Prema njegovim rečima, u Kraftu veruju da će bunt splasnuti za nedelju-dve i da će se cela država okrenuti Evropskoj uniji i ekonomskom napretku.

"Smeštanje regionalnog centra u Srbiju značilo bi i smanjenje carina koje su trenutno 30 odsto na konditorske proizvode, pa je nasa roba utoliko skuplja ovde nego, recimo, u Nemačkoj", rekao je Rašković. Cene će, kako je istakao, biti niže, što je dobro za potrošače, ali i za srpske konditore, jer prevelika carinska zastita može suviše da ih opusti, umesto da se "fokusiraju na to kako da proizvode plasiraju na tržišta poput zapadne Evrope".

"Oni moraju da budu konkurentni i izvozno orijentisani, a ne uljuljkani na malom domaćem tržištu", rekao je Aleksandar Rašković.

Rašković je, govoreći o tome zašto od letos nije bilo svih Kraftovih proizvoda u trgovinama koja pripadaju kompaniji Delta, rekao da ne želi da ulazi u razloge i dodao da je "Delta, kao maloprodajni lanac, dostigla odgovarajući nivo razvoja koji ispunjava Kraftove standarde, tako da možemo da je preuzmemo kao direktnog kupca. Sa Deltom smo započeli nedavno pregovore i očekujemo da narednih meseci potpišemo ugovor koji će vratiti naše proizvode u taj domaći trgovinski lanac u kom nismo bili 'direktno' prisutni od jula prošle godine".

Multinacionalna kompanija i jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju hrane Kraft vlasnik je velikog broja poznatih prehrambenih svetskih brendova, među kojima su čokolade "milka" i "toblerone" i kafa "jakobs".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.