Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reciklaža mobilnih telefona

Beograd -- Kompanija Telenor pokrenula je akciju reciklaže starih mobilnih telefona.

Akcija će trajati do 22. juna, a Telenor se akcijom uključio u rešavanje problema elektronskog otpada i podizanja ekološke svesti u Srbiji. Za svaki stari telefon koji bude donet u prodavnicu, Telenor daje popust od 1.500 dinara za bilo koji novi model.

Stari mobilni telefoni odlaze u prošlost, ali će materijali od kojih su napravljeni biti ponovo korišćeni. Reciklažom telefona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Telenor je napravio pionirski korak u Srbiji, a stari mobilni telefoni najpre će, u prodavnicama tog mobilnog operatera, završiti u posebnoj kanti, a potom će biti upotrebljeni za druge namene.

Vladimir Babić, direktor Ekometala, kaže da će mobilni telefoni biti razvrstani prema načinu prerade. "Odvajaju se baterije, skladište i transportuju do livnice, u kojima se uništavaju. Mobilni se ručno rasklapaju, razdvajaju se sekundarne sirovine i prodaju se na tržištu", kaže on.

Da bi se plastika u prirodi razložila potrebno je 100 godina, upozoravaju stručnjaci. Velika većina telefona napravljena je od plastike, a u Srbiji se u proseku svake dve godine kupuju novi telefoni, a stari bacaju na otpad.

Ideja je da plastika sa deponija bude vraćena na reciklažu. Ispravniji je put ići u susret plastici, otpad prikupiti tamo gde nastane i sprovesti ga u reciklažni lanac, kažu stručnjaci.

Veliki proizvođači mobilnih telefona u drugim zemljama imaju obavezu da preuzmu sve zastarele i istrošene aparate, ma koje marke bili, koje im donesu njihovi vlasnici. U zavisnosti od stanja u kakvom su, telefoni se ili recikliraju ili poklanjaju dobrotvornim organizacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.