Recesija povećava broj siromašnih

Izvor: B92, Tanjug, 02.Mar.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija povećava broj siromašnih

Beograd -- Vlada bi trebalo da razmisli o povećanju sredstava za socijalnu pomoć, s obzirom na to da će recesija verovatno povećati broj siromašnih domaćinstava u Srbiji.

Pravni analitičar nevladine organizaije Grupa 484 Vladimir Petronijević je rekao da je javna rasprava o tom propisu u toku i da do polovine marta svi zainteresovani mogu predati svoje primedbe i predloge Ministarstvu rada i socijalne politike.

Prema rečima Danila Rakića iz Grupe 484, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novi zakon trebalo bi da omogući lakši pristup uslugama socijalne zaštite, kao i da precizira i proširi krug korisnika pomoći države, uključujući i pravno „nevidljiva lica", osobe koje nisu upisane u matične knjige rodjenih i nemaju lična dokumenta.

Takođe, birokratska procedura za ostvarivanje ovog prava je dugačka, rekao je Rakić i podsetio da 14,5 odsto raseljenih osoba živi ispod svakog životnog minimuma, a da prema podacima rađenim pre nastajanja efekata svetske ekonomske krize, blizu sedam odsto ukupne populacije živi ispod praga siromaštva.

Međutim, predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike Marija Vujošević ukazala je na skupu da se problemi pravno „nevidljivih lica" ne mogu rešiti oblašću socijalne zaštite, već drugim propisima koji uređuju prebivalište, lična dokumenta...

Ovaj propis bi eventualno mogao takvim osobama da pruži urgentnu zaštitu, rekla je Vujoševićeva i naglasila da bi novi zakon mogao da obuhvati i azilante.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.