Izvor: S media, 23.Jun.2013, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept Kineza: Kako raditi na 50ºC

Oko 270 kineskih radnika istovremeno je radilo na tri dela konstrukcije mosta Zemun - Borča, koji već pomalo baca senku posred toka Dunava.

Zbog vrućine vodi se računa o radnicima i primenjuju preventivne mere, ali neizostavna je i tradicionalna kineska medicina.

Tehnički direktor CRBC na gradilištu mosta preko Dunava Cou Džen kaže da prate vremensku prognozu, ali i da postoji tim za bezbednost. Na mestu gde se radi prednaprezanje temperatura dostiže i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 40 stepeni, a na delovima gde se koriste metal i čelik, živa se penje čak i do 50 Celzijusa.

Kada je tako vruće, radnici nisu na poslu.

"Radnici su na mostu od pet sati ujutro, oko deset je pauza, a posle podne od 15 časova nastavljaju sa radom. Međutim, kada su temperature ekstremne, prilagođavamo se situaciji. Kada su velike vrućine, od 11 do 15 časova se ne radi. Osim dužih pauza, na više mesta su punktovi sa obezbeđenom vodom za piće i za osvežavanje, a u borbi protiv sunčanice koristimo i lekove. Neizostavna je naša tradicionalana kineska medicina bazirana na grašku jer se smatra da je dobar protiv sunčanice", objašnjava Džen.

Recept je jednostavan: očišćen grašak oprati i potopiti u vodu da odstoji dva sata, a potom ga kuvati dok se zrno ne rasprsne. U vodu u kojoj se grašak kuvao, dodati šećera po ukusu. Napitak konzumirati hladan, više puta dnevno.

(Novosti)

Foto: Guliver/Thinkstock (ilustracija)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.