Reč plus: Bez prečice iz krize

Izvor: S media, 16.Maj.2011, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reč plus: Bez prečice iz krize

Tokom proteklih dvadeset godina dohodak po stanovniku u Srbiji je sa skoro dvostruko višeg iznosa u odnosu na druge zemlje u istočnoj Evropi opao na samo oko polovine iznosa u odnosu na dohodak u tim zemljama.

Ova zapanjujuća ekonomska činjenica može da objasni zbog čega su građani Srbije toliko nezadovoljni svojim sadašnjim životnim standardom - konstatuju za ”Novosti” Albert Jeger, šef Misije MMF za Srbiju, i Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << MMF u Srbiji, povodom otpočinjanja pregovora o novom sporazumu sa našom zemljom, i nastavljaju:

MMF ponovo u Beogradu

U Srbiji postoji saglasnost da sustizanje višeg životnog standarda bude najvažniji ekonomski cilj zemlje. Takođe, postoji konsensus da ovaj cilj može da postigne jedino privreda sa mnogo većim privatnim sektorom koji je sposoban da izvozi u mnogo većem obimu nego danas.

Pre dvadeset godina Srbija je, kao republika bivše Jugoslavije, izvozila oko 70 odsto svoje proizvodnje. Danas izvozi samo 25 odsto svoje proizvodnje. Međutim, transformisanje srpske privrede iz sadašnjeg neodrživog modela rasta zasnovanog na predimenzioniranom javnom sektoru, koji favorizuje potrošnju i uvoz, u model rasta kojim dominira privatni sektor, koji favorizuje štednju i izvoz, složen je i često politički nepopularan zadatak.

Portugalu potrebno više od 100 milijardi evra

Ostaje strah od činjenice da su svi srpski političari više nego spremni da nude stanovništvu prečicu do višeg životnog standarda kroz nerealna fiskalna obećanja, posebno neodrživo visoke plate u javnom sektoru i penzije ili preniske poreze. Ovakva vrsta obećanja je posebno primamljiva u predizbornim periodima.

Tokom proteklih deset godina, prema procenama MMF, fiskalni trošak tipične predizborne godine u Srbiji je bio oko tri odsto BDP.

Naša je nada da će zakonski propis o fiskalnoj odgovornosti, koji je donesen krajem prošle godine, voditi ka odgovornom i suzdržanom fiskalnom ponašanju, posebno tokom političke visoke temperature predizbornih kampanja. Fiskalna odgovornost će biti ključni element svakog recepta da Srbija ponovo postane prosperitetna zemlja. U suprotnom, Srbija će se vratiti na šemu neodrživo visoke potrošnje i uvoza, sa malim izgledima da ikada dosegne životni standard mudrijih i odgovornijih zemalja.

Da bi se pravila o fiskalnoj odgovornosti Srbije zaštitila, sveža ideja o kojoj se može razmisliti mogla bi da bude da glavne političke partije javno obećaju da će poštovati nova pravila o fiskalnoj odgovornosti.

Iskustvo istočne Evrope sa tranzicijom je pokazalo da održiv viši životni standard jedino može da se zasniva na javnom sektoru koji je fiskalno odgovoran. Obećanje u pogledu fiskalne odgovornosti od strane glavnih političkih stranaka moglo bi da pomogne da se izbegne ona vrsta populizma koji je toliko često bio obeležje političkih kampanja u Srbiji.

(Novosti foto:Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.