Rebalansom Budžeta zaduženje Srpske povećano za 363 miliona KM

Izvor: Capital.ba, 14.Maj.2020, 14:24

Rebalansom Budžeta zaduženje Srpske povećano za 363 miliona KM

BANJALUKA – Kako bi pokrila planirane rashode Vlada Republike Srpske namjerava da se dugoročno zaduži ove godine za ukupno 678 milion KM, što je za 363 miliona više nego što je prvobitno planirano. Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da su rebalansom Budžeta prihodi manji za 238,7 miliona, te da je smanjenje po svim stavkama prihoda. „Od polovine marta do danas prihodi su smanjeni za 140 miliona KM“, kazala je ona. Dodala je da je okvir Budžeta rebalansom povećan za 188 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM, a bio je predviđen u iznosu od tri milijarde i 425 miliona KM. Iako je bio planiran suficit od 20 miliona, sada je procijenjeno da će biti deficit od 412 miliona maraka. „Smanjili smo troškove na ličnim primanjima za 1,7 miliona, na materijalima i uslugama za 5,1 milion, na grantovima za 8,5 miliona, na transferima za četiri miliona, na investicijama za 12,3 miliona i na ostalim troškovima za 7,5 miliona“, rekla je Vidovićeva. Ukupno smanjenje troškova biće 41,2 miliona KM. „Na drugoj strani imamo povećanje, a sve za sprečavanje posljedica virusa korona. Predvidjeli smo da iz Budžeta u Fond solidarnosti ide 151 milion za pomoć privredi i za zdravstveni sektor. Pored toga imamo transfer FZO 52 miliona, za Fond PIO je neophodno 10 miliona više, a za Institit za javno zdravlje 9,5 miliona“, navela je Vidović. Tako su rashodi ukupno veći za 229 miliona, a kako je dodala, ušteda je 41 milion. „Okvir Budžeta je rebalansom veći za 188 miliona. Da bi sve to uspjeli da finansiramo morali smo predložiti NSRS izmjenu Odluke o dugoročnom zaduženju RS koje je iznosila 315 miliona, a nova je 678 miliona KM“, istakla je Vidovićeva. Od planiranog zaduženja, na domaćem tržištu obezbijediće se 354 milion (već je realizovano 214 miliona), a 323,8 miliona su krediti MMF-a, Svjetske banke, Evropske komisije i EBRD-a. „Sa zaduženjem mislimo da ćemo zatvoriti Budžet. U odnosu na Zakon o zaduženju koji ograničava iznos, predloženim novim zaduženjima bićemo na 55,98 odsto BDP-a, a gornja granica je 60 odsto, imamo prostor za još oko 570 miliona KM“, navela je ona. CAPITAL: S. Šurlan Чланак Rebalansom Budžeta zaduženje Srpske povećano za 363 miliona KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Vlada Srpske nudi 62 odsto veću kamatu za obveznice

Izvor: Capital.ba, 15.Maj.2020, 12:01

BANJALUKA – Zaduženje prodajom obveznica Republike Srpske sve je skuplje, a za kupovinu ovih hartija od vrijednosti u iznosu od 25 miliona KM, Vlada RS sada nudi investitorima kamatu od 3,2 odsto što je povećanje od 62,5 odsto u odnosu na ponuđenu kamatu (2%) u posljednje dvije emisije. Vlada...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.