Realni rast BDP-a Srbije 4,8 odsto u trećem kvartalu

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realni rast BDP-a Srbije 4,8 odsto u trećem kvartalu

Beograd -- Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u trećem tromesečju zabeležio rast od 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru građevinarstva, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 34,7 odsto, zatim u sekjtoru informisanje i komunikacije, gde je rast 7,7 odsto. U trgovini na veliko i malo, i popravkama motornih vozila, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane zabeležen je rast od 5,4 odsto.

Kada je reč o agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su u trećem kvartalu povećani za 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima porasli su za 2,3 odsto, a izdaci za finalnu potrošnju države uvećani su u istom periodu za 4,6 odsto.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležile rast od 17,3 odsto, a izvoz robe i usluga za 10,2 odsto.

U uvoz robe i usluga je bruto investirano 11,4 odsto više, navodi se u saopštenju

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.