Izvor: Blic, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj samo uz kredite

Razvoj samo uz kredite

BEOGRAD - Makroekonomska situacija u zemlji nakon niza godina konačno je uređena, ali zato niz teškoća na mirkoplanu i dalje sputava razvoj malog i srednjeg biznisa - istaklo je juče u razgovoru za 'Blic' nekoliko vlasnika malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Prema njihovim tvrdnjama, podrška koju su nedavno u najznačajnijim međunarodnim finansijskim institucijama dobili Srbija i SRJ ne može biti pretočena u privredni rast i poboljšanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standarda sve dok se u neposrednom poslovnom okruženju zadržava niz barijera. Miroslav Tlačinac, direktor firme 'Amiga' iz Kraljeva, reči kritike i dalje upućuje bankarima koji preduzetnicima još uvek nude izuzetno nepovoljne kredite.

- Ako se od malih i srednjih preduzeća očekuje da budu nosilac razvoja, što predstavnici vlasti stalno potenciraju, nemoguće je da se to i ostvari bez povoljnijih kredita. Pre svega to se odnosi na kamate koje se na godišnjem nivou kreću između 10 i 12 odsto, a za nas je to neprihvatljivo. S druge strane, bez kredita nema povećanja obima proizvodnje, a ni novih mesta - kaže Tlačinac, dodajući da pravog stimulansa nema ni od Republičkog tržišta rada.

Ponuda da se za zapošljavanje novog radnika sa tržišta rada dobije svega 20.000 dinara je potpuno destimulativna, smatra Tlačinac i predlaže 'da neko realno izračuna koliko košta svako novo radno mesto i naknadu uskladi sa tim'.

- U suprotnom teško da ćemo rešiti problem armije nezaposlenih - ističe direktor 'Amige'. Đorđe Ilić, predsednik Unije pekara Srbije, smatra da je rešenje za probleme koji opterećuju domaću pekarsku industriju privatizacija.

- Vlasnici privatnih pekara u Srbiji spremni su da pod postojećim uslovima uzmu učešće u privatizaciji društvenih pekarskih sistema u zemlji i mi smo već postigli dogovor o tome. Radi što bolje artikulacije sopstvenih interesa potrebna je i reforma privrednih komora, ali i podrška koju će nam pružiti banke - napominje Ilić, dodajući da je već sa 'Vojvođanskom bankom' dogovoreno da podrži aktivnosti privatnih pekara sa povoljnim kreditnim linijama.

Direktor preduzeća RAR-a iz Batajnice Rato Ninković tvrdi da je neophodno da se naše tržište konačno uredi i uspostave pravila igre.

- Za sada nema zaštite od monopola, dampinga i nelojalne konkurencije i država bi trebalo da se pozabavi time ako želi privredni rast. Naravno, tu je i poreski sistem koji mora biti stimulativniji za one koji nešto proizvode, ali i uspostavljanje pravne sigurnosti. Ako je Vlada zaista spremna da nam pruži podršku, trebalo bi da osnuje i posebno ministarstvo za mala i srednja preduzeća, jer ovakvo ministarstvo imaju sve zemlje u okruženju - kaže Ninković.

Vlasnik preduzeća 'Eldon' iz Smederevske Palanke Veljko Tatalović je istakao da je najveći problem što banke ne daju kredit od 20 do 30 odsto na uloženi kapital, jer je to preduslov za uspešnije poslovanje.

- Za uspešno poslovanje malih i srednjih preduzeća u ovakvim uslovima potrebno je mnogo rada i žrtvovanja, odnosno sve podrediti uspehu preduzeća - kaže Tatalović. Direktor 'Bim komerca' iz Leskovca Božidar Stijljković je istakao da je najpotrebnije za uspešno poslovanje imati jasan cilj i viziju.

- Posle teških uslova rada u poslednjih deset godina mora da prođe isto toliko vremena da bi mali i srednji preduzetnici dobili sve uslove za dobro privređivanje - naglasio je Stijljković. M. L. - P. R. 'Lideri malog biznisa 2001'

'Lideri malog biznisa 2001', odnosno 22 preduzeća, juče su u Privrednoj komori Srbije dobila priznanje za uspešno poslovanje u prethodnoj godini. Predstavnicima preduzeća 'Afiks' i 'Amige' iz Kraljeva, 'Bim komerca' iz Leskovca, 'Bohor' iz Užica, 'Borverk' iz Jabučje, 'Eldon' iz Smederevske Palanke, 'Ekspo' iz Kikinde, 'Elni prom' i Marčelo' iz Niša, 'FJM kompanija' iz Kaća, 'Keramika Leskovac', 'Magnotron' iz Subotice, 'Metalik' iz Kladova, 'Oktanoil' iz Bele Crkve, 'Opcija' iz Novog Pazara, 'Panšped' iz Novog Sada, 'Produkt' iz Pečenjevce, 'Proizvodnja Mile Dragić' iz Zrenjanina, 'Stančić' iz Bora, 'Tihos' iz Beograda, 'Vir' iz Loznice i 'Vuković' iz Crvenke, predsednik PKS Radoslav Veselinović je uručio po monografiju i jedan CD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.