Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj informatičkog društva

Beograd -- Predstavljena Nacionalna strategija razvoja informatičkog društva, koju je usvojila Vlada Srbije.

"Ciljevi strategije su i da utvrdi ključne oblasti i pravce značajne za razvoj informatičkog društva i predoči izazove razvoja informacionih tehnologija", rekla je koordinatorka radne grupe za izradu strategije Mirjana Vidas-Bubanja.

Strategija koju je Vlada Srbije usvojila 5. oktobra i čiji je cilj da Srbiju "brzo, lako i efikasno odvede u informatičko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvo", predstavljena je u prostorijama Javnog preduzeća "Jugoipmort - SDPR".

Prema njenim rečima, u strategiji su uvaženi i svi važni dokumenti Evropske unije u toj oblasti, jer je razvoj informatičkog društva jedan od prioriteta EU.

"Strategija se uklapa u ukupnu strategiju razvoja države i reforme državne uprave i predviđa formiranje e-vlade, e-obrazovanja i e-bankarstva", rekla je ona.

U "Jugoimprortu - SDPR" predstavljen je i "ECDL test centar" koji će izdavati međunarodno priznati seritifikat ECDL kojim se "potvrđuje informatička pismenost" i u kojem će biti testirani zaposleni u državnoj upravi.

IT veštaci za posebno tužilaštvo

Udruženje sudskih veštaka za informacione tehnologije "IT veštak" upozorilo je da je Srbiji neophodna adekvatna zaštita od zloupotrebe informacionih tehnologija.

Zamenik republičkog tužioca Jovan Krstić izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu da postoji Zakon o posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali da je to "samo slovo na papiru".

Krstić je rekao da je "hitno" potrebno formirati tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, odeljenje za borbu protiv te vrste kriminala pri MUP-u, kao i forenzičarsko odeljenje, koje bi bilo tehnička podrška svim ekipama koje se bore protiv te vrste kriminala.

On je kazao da je u svetu, ali i u Srbiji veoma zastupljena ta vrsta kriminala i naveo da se velike sume novca zarađuju na pirateriji i kao primer naveo krađu identiteta na internetu, krađu kreditnih kartica, neovlašćeno kablovsko povezivanje, kao i besplatno korišćenje PTT usluga.

Popović za posebno ministarstvo

Ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović založio se za osnivanje posebnog ministarstva za informacione tehnologije.

Otvarajući skup "Elektronski identitet i servisi e-uprave", Popović je kazao da je potrebno uspostaviti jedinstvenu informacionu mrežu za sve javne ustanove u Srbiji.

On je podsetio da je Zakon o elektronskom potpisu stupio na snagu 1. jula ove godine i da je Nacionalnim investicionom planom predviđeno da se izdvoji 42,8 miliona za projekte ministarstva.

Predsednik programskog odbora Konferencije Zoran Savić najavio je i uvođenje elektronskog pasoša, koji će imati i čip sa otiscima prstiju vlasnika pasoša.

On je najavio i uvođenje elektronskog glasanja putem elektronske lične karte, što je već uvedeno u nekim evropskim državama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.