Razotkriveno: Rusi platili suvim zlatom, bukvalno; Stže 6.000 kamikaza VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 11:18

Razotkriveno: Rusi platili suvim zlatom, bukvalno; Stže 6.000 kamikaza VIDEO

Rusija je za dronove Šahed Iranu platila skoro dve milijarde dolara i to u zlatnim polugama.

Kako piše britanski Telegraf, Moskva je prošle godine s ogrankom Revolucionarne garde Islamske Republike (IRGC) potpisala ugovor od 1.75 milijardi dolara za 6.000 bespilotnih letelica, pokazuju dokumenti koje je nabavila i potom objavila hakerska grupa Prana Network.

Dronovi su proizvođaču Sahara Thunder plaćeni u zlatnim polugama teškim više od dve tone. Veruje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su dronovi, korišćeni u smrtonosnim napadima na Ukrajinu, nadograđeni u pogonu u ruskoj republici Tatarstan pre nego što su dopremljeni ruskim snagama.

"2022. godine potpisan je ugovor od 1,75 milijardi dolara za 6.000 dronova zajedno s njihovom dodatnom opremom i softverom. Rusija je dronove bukvalno platila zlatom koje je sveukupno težilo više od dve tone", rekao je Anton Geraščenko, savetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prana Network je objavila da su njeni hakeri upali u servere kompanije Sahara Thunder i tamo pronašli detalje ugovora s Rusijom. Veruje se da je ta kompanija deo Šahed istraživačkog centra avio-industrije, povezanog s vadušnim snagama IRGC-a.

Navodeći otkrića te grupe, Geraščenko je rekao da se procenjuje da svaki Šahed dron košta 193.000 dolara za 6.000 komada, a 290.000 dolara ako se naruči 2.000. S proizvodnjom smeštenoj u Rusiji, cena za rusko ministarstvo odbrane pala je na 165.500 za svaki dron.

Brajan Klark, bivši specijalni pomoćnik šefa američkih pomorskih operacija, rekao je za britanski Telegraf da ovo otkriće pokazuje sve jače vojno-industrijske odnose između Rusije i Irana.

‌"Odnos se intenzivira i postaje sveobuhvatniji. Ne samo da je Rusija zlatnim polugama platila Iranu bespilotne letelice Šahed-136, već ih Iran i proizvodi u pogonima u Rusiji, tako da imaju sporazum o zajedničkom razvoju i izgradnji. Iranci tu tehnologiju prenose u Rusiju, tako da Rusija može da počne da ih gradi u velikim količinama", rekao je Klark.

‌Sjedinjene Države su više puta optužile Rusiju da je od Irana kupila bespilotne letelice korišćene u ratu u Ukrajini. Ni Sahara Thunder ni Moskva nisu komentarisali dokumente koje je objavila Prana Network.‌

Relativno jeftine i jednostavne za proizvodnju, bespilotne letelice Šahed-136 imaju domet do 2.400 kilometra i dizajnirane su da eksplodiraju nakon što padnu na metu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.