Razmena Srbije i Češke 582 miliona evra u prvom polugođu, najviše uvozimo automobile

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razmena Srbije i Češke 582 miliona evra u prvom polugođu, najviše uvozimo automobile

Beograd -- Srbija i Češka realizovale su u prvoj polovini ove godine spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 582,7 miliona evra, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Sektori trgovine, energetike, gradske i saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i prerade hrane smatraju se najperspektivnijim za češke investicije i dobavljače u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar - jun 2019. ukupan izvoz srpske robe u Češku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznosio je 287,2 miliona evra. Sa druge strane, u istom periodu uvezeno je 295,5 miliona evra robe iz Češke. Tako je pokrivenost uvoza - izvozom iznosila 97,2 odsto.

Razmena Srbije i Češke je u 2018. iznosila 1,041 milijardu evra, od čega je izvoz u Češku bio 489,2 miliona evra, a uvoz iz te zemlje 552,1 milion evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 88,6 odsto.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Češku su prošle godine bili setovi provodnika za paljenje, ostali setovi za vozila (24 odsto), delovi za sedišta, od ostalih materijala (14 odsto), automatski prekidači strujnih kola (devet odsto, creva veštačka, od očvrsnutih belančevina, (četiri odsto) i drugo.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Češke su bili automobili.

U Srbiji je prošle godine bilo 667 izvoznika u Češku i 3.188 uvoznika.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 250 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Češke odnosno pravna lica registrovana u Češkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.