Različito o datumu ratifikacije

Izvor: B92, 19.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različito o datumu ratifikacije

Beograd -- Boris Tadić izjavio da se sa Sergejom Šojguom dogovorio da novi parlament ratifikuje gasni sporazum sa Rusijom. DSS traži da se sporazum ponovo razmatra već u četvrtak.

Prema najavama, DSS će zatražiti da Vlada u četvrtak, na osnovu protokola koji su sinoć potpisali predstavnici Srbije i Rusije, ponovo ramatra odluku o ratifikaciji međudržavnog energetskog sporazuma. Insistiranje DSS-a da se sporazum sa Rusima ratifikuje što pre, predsednik Srbije Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuje kao pokušaj osvajanja novih izbornih poena.

On je ponovio da je jasno da sadašnji parlament ne može da ratifikuje sporazum, jer je tehnički i nema pun legitimitet.

"Energetski sporazum će ratifikovati novoizabrani parlament, sa punim legitimitetom, a ratifikaciju može da predloži tehnička vlada, odmah nakon izbora", rekao je Tadić.

Bubalo: Tadić opstruiše sporazum

Ministar trgovine i usluge Predrag Bubalo optužio je predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da ponovo opstruiše ratifikovanje energetskog sporazuma sa Rusijom izjavama da će taj dokument Vlada Srbije potvrditi tek posle izbora 11. maja. "Izjava Tadića da će Vlada tek posle 11. maja potvrditi sporazum predstavlja već viđenu opstrukciju sporazuma. Mi ćemo u četvrtak staviti na Vladi ovo pitanje i tada ćemo videti konačan stav ministara iz DS-a", naveo je Bubalo u izjavi.

Bubalo je podsetio da je sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom, koji se prethodno sastao sa Tadićem, potpisao protokol prema kojem bi trebalo odmah pristupiti ratifikaciji energetskog sporazuma. "Zbog toga će na sledećoj sednici Vlade u četvrtak ponovo biti razmatrana ratifikacija energetskog sporazuma", rekao je Bubalo.

On je kazao da će DS, čiji je predsednik, glasati za ratifikaciju tog sporazuma.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović, međutim kaže da će sednica Vlade u četvrtak biti prilika za, kako navodi, koaliciju "Čanak-DS-G17 plus" da ispravi grešku i u interesu Srbije podrži ratifikaciju sporazuma.

U protokolu koji su sinoć potpisali ministri predrag Bubalo i Sergej Šojgu navodi se da će obe strane nastojati da se energetski sporazum ratifikuje do 11. maja.

"Veoma sam zabrinut što Srbija još nije ratifikovala energetski sporazum sa Rusijom. Nadam se da će on ipak biti potpisan pre 11. maja", rekao je ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Šojgu se sinoć sastao i sa premijerom Koštunicom koji je obećao da će na sednici Vlade ponovo pokrenuti pitanje ratifikacije sporazuma pre izbora.

Nikolić: Ratifikovati sporazum u parlamentu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranka Tomislav Nikolić izjavio je da Skupština Srbije, u sadašnjem sazivu, treba da održi sednicu na kojoj će da izvrši ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom.

"Skupština ima pravo, po Ustavu, da obavlja hitne i neodložne poslove. Pošto smo svi svesni toga da ovaj posao neodložan, Narodna skupština treba da održi sednicu na kojoj će da izvrši ratifikaciju", rekao je Nikolić.

On je dodao da je "sada sve na (predsedniku Vlade Srbije) Vojislavu Koštunici" i da bi radikali "odmah učestvovali u radu te sednice jer je taj sporazum izuzetno važan".

Zamenik predsednika SRS je naveo i da parlament "ne čini predsednik Narodne skupštine, nego 126 poslanika".

Nikolić je rekao i da je "to broj koji je dovoljan da se utvrdi kvorum" i da "sednica skupštine punovažno zaseda i donese odgovarajuće odluke".

"Nismo učestvovali u potpisivanju sporazuma, ali želimo da Srbija krene napred, pa makar to bilo pripisano i ovoj vladi, koja se sada bori da ostane", rekao je on.

Nikolić je naveo i da su radikali "svesni toga koliko je ratifikacija sporazuma sa Ruskom Federacijom bitna za Srbiju i za naš dalji ekonomski i oporavak i razvoj".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.