Ravanica pred likvidacijom?

Izvor: B92, Beta, 18.Avg.2009, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ravanica" pred likvidacijom?

Beograd -- Agencija za privatizaciju saopštila je da je zbog "kriminalnih radnji" onemogućena privatizacija fabrike "Ravanica" i da postoji rizik da ona bude likvidirana.

"Ni posle desetine dopisa i poziva na saradnju 'Ravanica' nije dostavila podatke o imovini i poslovanju preduzeća, niti je rukovodstvo prihvatilo ijedan poziv za sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju", navodi se u saopštenju.

Ćuprijska konditorska fabrika "Ravanica" je 100 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u društvenom vlasništvu, ali, kako je upozorila Agencija, već godinama posluje mimo bilo kakve kontrole države i njenih organa i protivno zakonskim propisima, što rukovodstvu preduzeća omogućuje da urušava društvenu imovinu i kapital fabrike i pribavlja ličnu korist.

"Dosadašnjim postupanjem rukovodstva i njihovom nesaradnjom sa državnim organima, preduzeće je uvedeno u rizik da nad njim bude otvoren postupak prinudne likvidacije, čime bi zaposleni ostali bez posla i 30 odsto akcija koje im po zakonu pripadaju", predočila je Agencija.

Agencija je bila prinuđena da u nekoliko navrata upućuje opomene rukovodstvu "Ravanice" pred pokretanje postupka za privredni prestup, a podnela je i nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja osam godina onemogućavaju privatizaciju tog preduzeća.

Vlada Srbije je tri puta imenovala predstavnike društvenog kapitala u organe upravljanja "Ravanicom", ali su oni, kako se navodi u saopštenju, usled pritiska i pretnji, posle kratkog vremena podnosili ostavke.

Agencija podseća da su joj se zaposleni u tom preduzeću obraćali anonimnim dopisima, jer su zaplašeni da će ostati bez posla ako se suprotstave, kako se navodi, "kriminalnoj grupi koja je na čelu preduzeća".

Novoimenovani organi upravljanja u "Ravanici" su odlučili da se dosadašnji generalni direktor Milutin Vasić razreši dužnosti, a da se za vršioca dužnosti direktora imenuje Slavoljub Popović.

Radnici "Ravanice" juče su započeli generalni štrajk i najavili dolazak pred zgradu Vlade Srbije, gde su i 9. jula ove godine protestovali. Oni se protive privatizaciji i postavljanju novog rukovodstva.

Prema podacima Agencije za privredne registre, "Ravanica", koja zapošljava 371 radnika, u 2008. godini je imala poslovni prihod od 371 miliona dinara, rashod od 342 miliona dinara, a neto dobit iznosila je 3,7 miliona dinara. U 2007. godini dobit je bila 259.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.