Izvor: B92, 03.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ratifikacija CEFTA u septembru"

Beograd -- Srbija će do kraja septembra ratifikovati Sporazum o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u Jugoistočnoj Evropi.

Sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić izjavila je da su otklonjene sve prepreke u trgovinskim odnosima Srbije s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, što omogućava usvajanje Predloga zakona o ratifikaciji tog sporazuma u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, zemlje-potpisnice saglasile su se sa Akcionim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planom Vlade Srbije za duvansku industriju, koji predviđa izjednačavanje akciza na domaće i strane cigarete 1. januara 2008. i povećanje carine sa 15 na 57,6 odsto.

Ona je rekla da će Srbija posle ratifikacije biti u obavezi da sva tržišta u okviru CEFTA tretira kao domaće, što znači da neće moći da nastavi podsticanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u te zemlje.

Jasna Matić je objasnila da će sve zaštitne mere predvidjene CEFTA sporazumom prestati da važe ulaskom Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, što je bilo predviđeno za sledeću godinu, a da u svakom slučaju neće važiti posle 2009.

Srbija će pristupanjem CEFTA najveće koristi imati od takozvanog principa dijagonalne akumulacije, koji omogućava da se na tržište Evropske unije po preferencijalnom režimu izvoze proizvodi u čijoj izradi je učestvovalo više zemalja-članica, rekla je Jasna Matić.

Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Moldavija potpisale su 19. decembra prošle godine sporazum CEFTA, koji je već uključivao Hrvatsku, Makedoniju, Rumuniju i Bugarsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.