Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratel stavio van snage sporni pravilnik

BEOGRAD - Republička agencija za telekomunikacije stavila je van snage sporni pravilnik koji je propisivao tehničke uslove za nadziranje Internet komunikacije. Predsednik Upravnog odbora Ratela obavestio me je da je UO prihvatio preporuku zaštitnika građana i stavio van snage tehničke uslove, rekao je agenciji Beta ombudsman Saša Janković. On je ocenio da je reč o aktu odgovornih ljudi koji pokazuje da u Srbiji mogu funkcionisati mehanizmi svojstveni najrazvijenijim demokratskim društvima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Janković je najavio da će osigurati saradnju sa još nekim stručnjacima iz oblasti ljudskih prava, telekomunikacija i bezbednosti, kako bi agencija što pre izradila novi tekst pravilnika. Pravilnik treba da propiše tehničke uslove za efikasno procesuiranje i otkrivanje počinilaca krivičnih dela preko Interneta, ali, kako je ukazao, da istovremeno omogući kontrolu službi koji su ovlašćene da uz sudsku odluku nadziru Internet komunikaciju.

Pravilnikom je bilo predviđeno da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu. Internet provajderi su imali obavezu da nadležnim službama, policiji ili BIA omoguće potpuno autonomno posmatranje Internet aktivnosti pretplatnika i preusmeravanje dolaznog i odlaznog saobraćaja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.