Ratari nisu poslušali savete stručnjaka

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari nisu poslušali savete stručnjaka

NOVI SAD, 25. jula 2012. (Beta) - Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Boislav Kobiljski izjavio je u sredu da bi štete na usevima prouzrokovane sušom bile manje da su poljoprivrednici poslušali savete stručnjaka uoči setve.

NOVI SAD, 25. jula 2012. (Beta) - Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Boislav Kobiljski izjavio je u sredu da bi štete na usevima prouzrokovane sušom bile manje da su poljoprivrednici poslušali savete stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << uoči setve."Govorili smo na vreme da su zimske rezerve vlage izuzetno niske, da se u proizvodnju ulazi sa nedostatkom od 65 do 75 procenata vlage. Bilo je potpuno jasno, a i analize su to pokazale, da će ova godina biti ekstremno sušna", rekao je Kobiljski agenciji Beta.On je podsetio da je Institut savetovao ratare da kukuruz ove godine seju u manjoj gustini, jer je to biljka koja nema problem sa visokim temperaturama i može izdržati i do 50 stepeni celzijusovih, ukoliko u zemlji ima dovoljno vlage."Znajući procenat vlage u zemlji i rizik koji nosi proizvodnja u gustim sklopovima, Institut je za pojedine hirbide preporučio da se ne seje više od 60.000 zrna po hektaru, ali nismo poslušani po ko zna koji put, verovatno i zbog marketinških nastupa ljudi koji nemaju kompetenciju da govore o struci i nauci", rekao je Kobiljski.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.