Ratari neće 28,50 RSD po kg: Vrše pritisak

Izvor: B92, 21.Avg.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari neće 28,50 RSD po kg: Vrše pritisak

Beograd -- Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta i ponuđenom cenom od 28,50 dinara po kilogramu.

"Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale uljare da izađu sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja", navodi se u saopštenju.

Po proceni Nezavisne asocijacije poljoprivrednika cena suncokreta manja od 35 dinara po kilogramu nije realna.

"Cena od 28,5 dinara ne pokriva troškove proizvodnje i, ukoliko se hitno ne reaguje, delovaće destimulitivno na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za ovu, za Srbiju značajnu kulturu", smatra to udruženje.

Zatraženo je od Vlade Srbije i ministarstava trgovine i poljoprivrede da zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje koje će biti u interesu svih učesnika na tržištu.

Najavljeno je da će, ako ne bude povećana otkupna cena suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije "biti prinuđeni da se opredele na nepopularne mere i načine iskazivanja nezadovoljstva".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpski poljoprivrednici nezadovoljni cenama za suncokret

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2018

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije saopštila je da je nezadovoljna odnosom uljara prema proizvođačima suncokreta i ponuđenom cenom od 28,50 dinara po kilogramu..."Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.