Ratare brine nedostatak padavina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2020, 17:00

Ratare brine nedostatak padavina

Pandemija izazvana koronavirusom poljoprivrednike nije omela u najvažnijem prolećnom poslu. Setva jarih useva privodi se kraju. Iako će se posejati planirane površine, ratari nisu spokojni. Nedostaje kiša.

Na poljoprivrednom dobru "Maglić" nisu značajno odstupili od uobičajene setvene strukture ,a naveće površine, zauzeo je merkantilni kukuruz.

Dobrom organizacijom posla i pored vanredenog stanja setva nije stala ni na jedan dan, a ispoštovane su i sve agrotehničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mere. Međutim  ono što brine je, klimatski faktor. Nedostatak padavina.

Obilazeći polja na jugu Bačke primetili smo da hlebno žito menja sliku idealnog useva. Na pojedinim parcelama biljke gube intenzivno zelenu boju. Pšenica deluje kao da je i gladna i žedna, a stručnjaci napominju da je u bezkišnom periodu, prihrana preko lista spas za strnine.

Ratari s nestrpljenjem očekuju kišu, koja će, nadamo se vratiti pšenici odlučnu kondiciju, a i dati snagu posejanim usevima za dobar prolećni početak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.