Rat u kojem pobeđuju kupci

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat u kojem pobeđuju kupci

Tržište prenosivih računara postalo je jedan od najznačajnijih segmenata srpskog IT tržišta. Prava eksplozija dogodila se prošle godine kada su isporuke noutbukova zabeležile godišnji rast od sto odsto, odnosno premašile 77.000 (preko 55 miliona evra). Kako stvari stoje, slična situacija ponoviće se i ove godine, jer se minimalna količina prodatih noutbukova već procenjuje na 110.000.

- Naše tržište prenosivih računara je trenutno među najperspektivnijim u Evropi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija je jedna od retkih zemalja koja prodavcima može da ponudi mogućnost rasta prodaje kompjuterske opreme merenu trocifrenim stopama. Ukoliko bi se nastavio ovako eksplozivan rast, srpsko tržište bi za godinu, dve postalo vodeće u regionu jugoistočne Evrope - procenjuje Milovan Matijević, analitičar IT tržišta.

Glavni razlog tako brzog rasta jeste nezasićenost tržišta na kome je zastupljenost prenosivih računara još uvek daleko manja nego u ostalim zemljama srednje Evrope. Potencijal srpskog IT tržišta zapazili su na vreme veliki svetski proizvođači noutbukova. U toku prošle godine čak njih 12 plasiralo je svoje proizvode preko 14 lokalnih distributera. „Fujitsu Siemens Computers" je treću godinu zaredom na liderskoj poziciji, u stopu ga prati HP, a za treću poziciju ravnopravno konkurišu „Toshiba", MSI i „Acer". Međutim, ovoliki broj proizvođača i distributera stvara i do 50 odsto veću ponudu nego što srpsko tržište može da primi.

- Nagli rast tržišta prenosivih računara izuzetno dobro zvuči ukoliko se posmatra samo broj prodatih jedinica, ali distributeri i vendori ne prolaze dobro. Usled fokusa svih svetskih igrača na naše tržište dolazi do zatrpavanja samog tržišta, čestih cenovnih ratova i malih marži - tvrdi Nebojša Bjelotomić, regionalni menadžer distribucije „Fujitsu Siemens Computersa" za Srbiju.

Da i pored enormnog porasta isporuka zarada skoro i ne postoji potvrđuje i Matijević.

- Konkurencija je izuzetno velika, a time i borba za svakog kupca, iako ih nikad nije bilo više. To dovodi do znatnog pada cena i u najpovoljnijem položaju su trenutno sami kupci. Toj povoljnosti znatno je doprinela smanjena stopa PDV-a i ponuda banaka za kupovinu računara na kredit od čak 36 meseci.

Svaki četvrti kupac računara u Srbiji odlučuje se za prenosivi računar, a pravi hit trenutno su ultraportabl noutbukovi veličine ekrana do 12 inča. Naša zemlja se time polako pridružuje svetskom trendu, koji usled velike potrebe savremenog čoveka za mobilnošću, te prezasićenosti svetskog tržišta stonim računarima daje primat noutbuku.

Nažalost, eksploziju tržišta prenosivih računara u poslednjih nekoliko godina obeležile su prodaje zastarelih noutbukova izbačenih sa razvijenijih tržišta, sa komponentama koje ne zadovoljavaju aktuelne standarde. Zato su kupci dovedeni u situaciju da samo nekoliko meseci nakon kupovine jeftinog prenosnog računara ulože još trećinu prvobitne cene kako bi uređaj učinili funkcionalnim.

- Veliki prodajni lanci na naslovnim stranama svojih kataloga forsiraju ekstrajeftine prenosive računare kao mamac za kupce, koji u uslovima hiperkonkurencije često ostaju uskraćeni kada je u pitanju kvalitet. Trka za što nižom cenom maksimalno smanjuje nivo garancije, što donosi veće troškove u slučaju servisiranja kupljenih računara - ukazuje Bjelotomić.

Ovo naličje priče otkriva nedostatak strateške izgradnje tržišta na kome kristalizacija tek predstoji.

- Srećom, vendori se polako izvlače iz početnog trenda „najjeftinije". Kupci su sada zahtevniji i ponuda se sve više fokusira na srednju klasu računara, tako da za 35.000-40.000 dinara može da se kupi jako dobar noutbuk. Tržište radi svoje, ostaće samo najbolji, a kupci će zahvaljujući tome i dalje imati veliki izbor uz veoma niske cenu - smatra Saša Jocić, direktor „Pakom Distribution Sistema", jednog od tri vodeća distributera u Srbiji.

Svaki dvadeseti srećnik ima noutbuk

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, računar u Srbiji poseduje 40,8 odsto domaćinstva, što je za 6,8 procentnih poena više nego prošle godine, a svega pet odsto ima prenosivi računar. Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine, pa u Beogradu ona iznosi 53,1 odsto, u Vojvodini 41,5, a u centralnoj Srbiji 34,8. U poslednja tri meseca više od 2,6 miliona stanovnika Srbije koristilo je računar, a više od 1,9 miliona koristi računar svakog ili skoro svakog dana, što je za 400.000 više nego prošle godine.

Srpski IT grabi ka progresu

Ukupna vrednost srpskog IT tržišta u prethodnoj godini dostigla je skoro 460 miliona evra. S godišnjom stopom rasta od 37 odsto ubrzava korak ka informatičkoj Evropi. Psihološka granica od pola milijarde evra informatičkog tržišta, o kojoj smo do pre nekoliko godina samo sanjali, u 2008. godini sigurno će biti premašena. Srpski IT grabi ka progresu, a Srbija postaje magnet za internacionalne IT kompanije, tvrdi Milovan Matijević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.