Rastu kamate na dinare

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastu kamate na dinare

Banke plaćaju sve više na dinarsku štednju, a kod pojedinih su te stope veće nego na štedne zapise NBS

Višom kamatom, uz siguran dobitak, pobeđujete inflaciju – poručuje građanima NBS, sa uličnih bilborda, uz "podršku" najboljeg strelca Jasne Šekarić da je dinarska štednja "pun pogodak".
Guverner NBS odavno pokušava da stimuliše poverenje u dinar, ali je, uprkos tome, od oko 3,4 milijarde evra ukupne štednje na dinarskim knjižicama – tek 57,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra. To je 52 puta manje od depozita u inostranim valutama.


"Šta da štedim, kada cene idu gore, telefon, komunalije, struja će poskupeti, gas takođe", vajkao se ovih dana jedan Beograđanin stojeći ispred reklame.

Oni koji ne žive samo od plate i dalje više veruju evru verovatno, kako objašnjavaju bankari, zbog straha od iznenadne inflacije i pada kursa dinara

Centralna banka, ipak, višim kamatama na dinare nastoji da privuče one koji mogu da štede. Građanima štedni zapisi, koje kupe na rok od godinu dana, donose kamatu od 14 odsto godišnje. Sa druge strane, banke su počele da se prilagođavaju prodinarskoj politici NBS. Tako sada pojedine od njih za dinarske uloge oročene na godinu nude kamate veće od 14 odsto koje su u Agrobanci čak 19,5 odsto godišnje.

Banke su još tokom protekle godine postepeno podizale kamate na dinarsku štednju. Tako, recimo, u Komercijalnoj banci kamata na oročene dinare na 12 meseci iznosi 17 odsto godišnje. Veće kamate, a sa njima i zarade uticale su, po rečima Mirjane Vlajković, izvršnog direktora za poslove sa stanovništvom, da se dinarski ulozi povećavaju. U Vojvođanskoj banci kamata na isti rok iznosi od 15,5 do 16,5 procenata godišnje. Rajfajzen banka je takođe podigla kamatu za oročene uloge na 15 procenata godišnje.

Bez obzira na to što su kod nekih drugih banaka kamate manje od 14 odsto, koju nudi NBS, očito je da su veće od prošlogodišnje inflacije, što znači da donose realnu dobit. Ukoliko ove godine bude i nešto viša stopa od prošlogodišnje, zarada će opet, tvrde iz NBS, biti zagarantovana.

NBS je 5. februara emitovala novu emisiju štednih zapisa koji dospevaju 31. januara iduće godine. Ukupna nominalna vrednost je milijarda dinara, a kamatna stopa 14 odsto godišnje. Ovo je šesta emisija štednih zapisa centralne banke otkako je decembra 2005. odlučeno da se i građanima ponudi kupovina hartija od vrednosti koje izdaje NBS. Bio je to prvi takav dinarski proizvod koji je ponuđen na tržištu i to uz veoma stimulativnu kamatnu stopu od 25 odsto na godišnjem nivou (u tom momentu inflacija je iznosila 17,7 odsto).

Guverner NBS tvrdi da se i sa sadašnjom kamatnom stopom od 14 odsto isplati ulagati novac u hartije od vrednosti centralne banke, kao i to da se mnogo više isplati štedeti u dinarima nego u devizama. "Dinarska štednja uvek pobeđuje inflaciju", uverava Radovan Jelašić koji preporučuje bankama da se okrenu dinarskim depozitima kao najatraktivnijem izvoru finansiranja budući da je obavezna rezerva na dinarske depozite samo 10 odsto, dok je kod deviznih depozita 40, odnosno 45 odsto.

Ljudi ne veruju dinarima i NBS to hoće, kako je rekao guverner Jelašić, da izmeni. Centralna banka želi da promoviše dinar, a kako to uraditi nego dati građanima priliku da zarade štednjom u dinarima, kroz vrlo primamljivu kamatnu stopu.

Biserka Dumić

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.