Rast srpske industrije u januaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast srpske industrije u januaru

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u januaru 2020. godine za 6,3 odsto u odnosu isti mesec godinu ranije, objavio je Republički zavod za statistiku.

Međutim, u odnosu na prosek u 2019. godini, januarska industrijska proizvodnja je bila manja za 6,5 procenata.

U januaru je na godišnjem nivou rast zabeležen u sektoru rudarstva za 12,2 procenta, perađivačke industrija za 7,2, i snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 0,7 posto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema podacima statistike, prošlog meseca je najviše je porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla, za 22 odsto međugodišnje, zatim proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 11,9 procenata, i kapitalnih proizvoda za 10,9 odsto.

Januarska proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je bila veća za 5,1 posto a energije za 0,3 procenta na godišnjem nivou.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje imali su: proizvodnja prehrambenih proizvoda, zatim proizvoda od nemetalnih minerala, električne opreme, eksploatacija ruda metala, kao i proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina.

U odnosu na decembar, industrijska proizvodnja u januaru je prema desezoniranim podacima ostvarila rast od 2,4 odsto, pri čemu je prerađivačka porasla za 3,1 procenat.

Prema desezoniranim pokazateljima, srpska industrija je u januaru, u odnosu na prosek 2019. godine, zabeležila rast od 4,2 posto, a prerađivačka od 5,8 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Građani Srbije kupovali u januaru više nego lani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji bio je u januaru 2020. godine veći u tekućim cenama za 13,4 odsto, a u stalnim cenama za 10,9 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine...Prema danas objavljenim prethodnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, januarski promet u maloprodaji je, u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.