Rast ruske ekonomije iznosiće 0,5%

Izvor: B92, 26.Maj.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast ruske ekonomije iznosiće 0,5%

Sankt Peterburg -- Ruska ekonomija će po svoj prilici ove godine porasti oko 0,5 odsto, rekla je u intervjuu za Rojers guvernerka ruske centralne banke, Elvira Nabiulina.

Nabiulina dodaje da će Banka Rusije najverovatnije revidirati ovogodišnju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na oko 0,5 sa 0,9 odsto, prenosi Rojters. Ona ocenjuje da pretnje po stabilnost zbog krize u Ukrajini nece biti velike.

Ruska privreda se nalazi na ivici recesije, nakon što je BDP u prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kavrtalu smanjen 0,5 odsto, u svetlu sankcija zapada Moskvi i nestabilnosti zbog situacije u Ukrajini, kao i neizvesnosti na tržištima u usponu.

Guvernerka navodi da je suviše rano da se govori o recesiji, pre nego što konačni makroekonomski podaci za drugi kvartal budu dostupni, ali i priznaje da su sankcije uticale na ekonomiju.

Ruska centralna banka je u februaru predviđala privredni rast od 1,5 do 1,8 odsto u 2014, a 1,5 do dva odsto u naredne dve godine. Prema podacima banke, iz Rusije se u prva četiri ovogodišnja meseca odlio kapital vredan 68 milijardi dolara, premašivši ukupan nivo iz 2013. Banka je od marta dva puta podizala ključnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi 7,5 odsto, da bi ograničila odliv sredstava i podržala rublju.

Nabiulina navodi da su najočitiji primer uticaja sankcija na rusku privredu preduzeća i pojedinci koji žure da zamene rublje za strane valute, što slabi rusku valutu i pojačava inflatorne pritiske. Guvernerka očekuje da će inflacija u prvoj polovini godine iznositi 7,5 odsto, pre nego što u drugoj polovini 2014. oslabi na šest odsto. Dugoročni cilj banke od četiri odsto može biti ostvaren krajem 2016, dodaje ona.

Rusiji su potrebne veće investicije i ozbiljnije strukturne reforme da bi osigurala održiv privredni rast na duži rok, navodi Nabiulina, dodajući da će sporazum vredan 400 miliajrdi dolara na period od 30 godina koji je Moskva potpisala sa Pekingom biti od pomoći, ali da su potrebne investicije u ruskom prerađivačkom sektoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija očekuje rast od 0,5 odsto u 2014.

Izvor: Capital.ba, 27.Maj.2014, 08:08

SANKT PETERBURG, Ruska ekonomija će po svoj prilici ove godine porasti oko 0,5 odsto, a prijetnje po stabilnost zbog krize u Ukrajini neće biti velike, rekla je u intervjuu za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.