Rast nezaposlenosti u zoni evra

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast nezaposlenosti u zoni evra

Broj nezaposlenih u zoni evra je tokom poslednjeg tromesečja 2009. godine povećan za 347.000, saopštio je danas zavod za statistiku Evropske unije - Evrostat - što potvrdjuje nesiguran ekonomski oporavak 16-člane grupacije zemalja.

Evrostat navodi da je broj zaposlenih u poslednja tri meseca pao 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, na 144,3 miliona ljudi, što je prvenstveno posledica otkaza u industrijskom sektoru, preneo je Rojters.

Zaposlenost u zoni evra >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je, na godišnjem nivou, u četvrtom tromesečju 2009. pala za dva odsto. Podaci su pokazali da, iako je evrozona počela da se oporavlja od najgore ekonomske krize još od Drugog svetskog rata, nastavlja se rast nezaposlenosti, što ugrožava kupovnu moć gradjana i budući privredni rast.

"Pad zaposlenosti od 0,2 odsto na kvartalnom nivou je šesti pad zaredom, što potvrdjuje da skromni privredni oporavak tek treba da počne da podstiče zapošljavanje", izjavila je analitičarka konsultantske firme "Kapital ikonomiks", Dženifer Mekjun.

Bruto domaći proizvod evrozone je u poslednja tri meseca lani porastao 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, ali je u odnosu na isti period 2008. pao za 2,1 procenat, pokazuju podaci Evrostata.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.