Rast kreditne zaduženosti kao znak oporavka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast kreditne zaduženosti kao znak oporavka

BEOGRAD - Kreditna zaduženost građana i privrede u Srbiji u januaru ove godine zabeležila je blagi rast od 2,3 odsto, na 1.433 milijarde dinara, što je jedan od signala da srpska ekonomija polako kreće uzlaznom putanjom, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Dugalić je na konferenciji za novinare istakao da je kreditna zaduženost građana Srbije u januaru zabeležila umereni rast od 1,2 odsto, sa 380,7 milijardi dinara na 402 milijardi dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pri čemu su najveći rast imali stambeni krediti, dok su sva druga kreditna zaduženja praktično mirovala.

Prodata jedna nepokretnost

Na kraju 2009. godine građani su imali 71.173 stambena kredita u iznosu od 210,3 milijarde dinara, pri čemu je 67,4 odsto tih kredita bilo osigurano kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), ukazao je on.

Prosečan iznos stambenih kredita u Srbiji je 30.798 evra, a kredita uzetih preko NKOSK-a 33.926 evra.

Dugalić je ukazao da su, prema podacima NKOSK-a, 30 stambenih kredita banke proglasile dospelim, što znači da su građani upozoreni da su se stekli uslovi da bude realizovana hipoteka, dok je.

Decembarski skok

Ukupno kašnjenje građana u otplati kredita veće od dva meseca povećano je u januaru sa 3,2 odsto na 3,3 odsto, napomenuo je on ističući da se nastavlja prošlogodišnji trend blagog, ali stalnog kašnjenja u otplati.

Što se tiče lizing ugovora, njihov broj je od početka godine nešto umanjen, dok je broj tekućih računa građana sa kašnjenjem u otplati znatno smanjen - za 17 odsto, ukazao je Dugalić.

To je verovatno rezultat toga što su građani u decembru trošili više nego što im to stanje na njihovim računima dozvoljava, ali je u januaru takav način potrošnje smanjen, objasnio je Dugalić.

Iz istih razloga smanjen je i broj kreditnih kartica sa kašnjenjem u otplati.

Kompanije smanjile kašnjenje u otplati

Kreditna zaduženost preduzetnika povećana je u januaru za šest odsto, a preduzeća za 2,6 odsto, pri čemu su kompanije smanjile kašnjenje u otplati kredita, što je, prema rečima Dugalića, takođe, dobar signal.

On je pozdravio najave Narodne banke Srbije o smanjenju obavezne rezerve banaka, koja je najveća u Evropi, naglasivši da bi to trebalo da poveća kreditni potencijal banaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blagi rast kreditne zaduženosti gradjana i privrede

Izvor: S media, 10.Feb.2010

Kreditna zaduženost gradjana i privrede u Srbiji u januaru ove godine zabeležila je blagi rast od 2,3 odsto, na 1.433 milijarde dinara, što je jedan od signala da srpska ekonomija polako kreće uzlaznom putanjom, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. ..Dugalić...

Nastavak na S media...

Dugalić: Umereno povećanje kredita

Izvor: EMportal, 10.Feb.2010

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, izjavio da je došlo do blagog rasta broja i vrednosti kredita koje su banke odobrile kompanijama i građanima, što je jedan od pokazatelja da se Srbija polako oporavlja od krize.

Nastavak na EMportal...

Blagi rast zaduženosti

Izvor: Danas, 10.Feb.2010

Preduzeća i stanovništvo na kraju januara dugovali su bankama za uzete kredite 1.433 milijarde dinara, što je za 2,3 odsto više nego na kraju 2009. godine. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je juče na konferenciji za novinare da taj blagi rast kreditne zaduženosti...

Nastavak na Danas...

Srbija: Blagi rast kredita u januaru

Izvor: Economy.rs, 11.Feb.2010, 04:57

Privreda i gradani u Srbiji su na kraju januara bankama ukupno dugovali 1.433 milijarde dinara, sto je za 2,3 odsto vise nego na kraju 2009. godine, saopsteno je danas u Udruzenju banaka Srbije (UBS).

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.