Rast crnogorskog BDP-a osam odsto

Izvor: B92, 28.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast crnogorskog BDP-a osam odsto

Podgorica -- Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore je u prvoj polovini ove godine porastao za osam odsto, saopštila je CBCG.

Ukupan priliv kapitala iz inostranstva u Crnu Goru iznosio je 913,9 miliona evra

U istom razdoblju inflacija je iznosila 5,3 odsto, računato po metodologiji Evropske unije. "Stopa inflacije je na nivou proseka regiona i nije negativno uticala na relativno visoku stopu rasta BDP-a, kao ni na kretanje zaposlenosti", saopštila je Centralna banka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore.

Osnovni uzroci rasta inflacije su spoljni faktori, pre svega poskupljenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i energenata u svetu, i rast cene električne energije. "Deo trgovaca i proizvođača je zloupotrebio tržišni položaj i podigao cene svojih proizvoda, koristeći opšte povećanje cena kao izgovor", ukazala je CBCG.

CBCG saopštava da je stopa rasta odobrenih kredita u prvih šest meseci 2008. iznosila 21,1 odsto, što je trećina porasta u uporednom periodu 2007. godine.

Učešće oročenih depozita je u porastu i na kraju juna oni su predstavljali 60 odsto ukupnih što je za 12,5 procentnih poena više u odnosu na jun 2007.

Suficit budžeta za prvih šest meseci iznosio je 78,1 milion evra, ukupan javni dug 31,6 odsto BDP, a spoljni 16,3 procenata, navela je CBCG i konstatovala da je javni dug, uprkos porastu, dugoročno održiv.

Ukupan priliv kapitala iz inostranstva iznosio je 913,9 miliona evra. U Crnu Goru je ušlo 311,5 miliona evra neto stranih investicija, što je manje nego lane, ali je poboljšana struktura što se vidi iz rasta ulaganja u kompanije i banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.