Rast broja zaposlenih ispraznio kasu

Izvor: Capital.ba, 24.Jan.2020, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast broja zaposlenih ispraznio kasu

BANJALUKA, Iako su institucije BiH prošle godine funkcionisale na osnovu odluka o privremenom finansiranju jer nije bila formirana nova vlast ni usvojen budžet za 2019. godinu, to nije dovelo do ušteda na svim poljima, a najveće povećanje rashoda zabilježeno je za primanja zaposlenih čiji je broj nastavio da raste. Prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci prošle godine koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << u Savjetu ministara, ukupni rashodi i izdaci iznosili su 635,57 miliona i manji su za oko 31,9 miliona KM u odnosu na isti period godinu ranije. Za tekuće izdatke iz budžeta je potrošeno 601,4 miliona KM, dok je za bruto plate i naknade izdvojeno 412,5 miliona, što je za 10,3 miliona KM više nego u istom periodu godinu ranije. Tome je, navedeno je u izvještaju, doprinio veći broj zaposlenih te unapređenja putem internih popunjavanja radnih mjesta u institucijama u BiH gdje radi više od 22.000 osoba. Za 2,4 miliona su veći i računi na ime naknada troškova zaposlenih i iznosili su 87,7 miliona KM, piše “Glas Srpske”. Prošle godine je, istaknuto je u izvještaju, na snazi bilo privremeno finansiranje zbog čega je izvršenje kapitalnih izdataka znatno manje u odnosu na 2018. godinu. “Budžetski korisnici nisu bili u mogućnosti započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti, nego samo podmirivati tekuće izdatke i nastaviti realizaciju započetih projekata iz prethodne godine”, navedeno je u izvještaju koji je usvojen na posljednjoj sjednici Savjeta ministara. Od januara do kraja septembra prošle godine smanjeni su izdaci za nabavku materijala i unajmljivanje imovine i opreme jer se nekoliko institucija preselilo u objekte koji su i kupljeni za njihov smještaj. U rasponu od 200.000 do 1,1 milion KM smanjeni su izdaci za usluge prevoza i gorivo, telefonske i poštanske usluge, te putne troškove, dok su ukupni materijalni troškovi smanjeni za 8,6 miliona maraka. Iz budžeta je isplaćeno oko deset miliona KM za obaveze na osnovu sudskih presuda i članarinu u međunarodnim organizacijama. Чланак Rast broja zaposlenih ispraznio kasu се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Ukupni prihod brzorastućih kompanija 13 milijardi KM

Izvor: Capital.ba, 24.Jan.2020

SARAJEVO – Ukupni prihod 1.320 brzorastućih kompanija u BiH u 2018. godini iznosio je 13 milijardi KM što je za 27,2 odsto više nego godinu ranije, dok je njihov izvoz iznosio 2,4 milijarde KM i veći je za 26,4 odsto u odnosu na 2017. U 2018. godini kompanije koje su identifikovane kao brzorastuće...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.