Izvor: B92, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisan novi tender za RTB Bor

Beograd -- Tačno posle godinu dana, danas je objavljen novi tender za prodaju imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Kompanija "Bejzik element" (Basic element), koja je u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, već je najavila da će učestvovati na tenderu. Minimalna cena za prodaju borskog basena biće 340 miliona dolara. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, za B92 kaže da će predstojeći tender biti u potpunosti transparentan i da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se do kraja godine znati ko je pobednik.

On je rekao i da će početna cena biti za oko 80 miliona dolara viša nego na prvom tenderu, dok će minimalne investicije iznositi 180 miliona dolara, što je tri puta više nego pre godinu dana.

Stav Samostalnih sindikata je da nikako ne treba prodavati sav kapital borskog basena dok se ekonomisti boje da i novi tender može da propadne.

Na predstojećem tenderu ponovo će učestvovati ruska kompanija "Bejzik element" u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, koji je o ulaganjima u Srbiju razgovarao sa premijerom Vojislavom Koštunicom.

I drugoplasirani ponuđač na prvom tenderu Zoran Drakulić će najverovatnije učestvovati na novom tenderu.

Opširnije informacije o novom tenderu za RTB Bor na B92.biz.

Otvorene ponude za savetnika za Jat

Danas su takođe u Agenciji za privatizaciju otvorene pristigle ponude za za nabavku konsultativnih usluga, odnosno izbor savetnika, za privatizaciju Jat ervejza.

Podnete su dve ponude više udruženih kompanija - jedna ponuda oko kompanije BNP Paribas SA i druga oko preduzeća Rotšil i Si (Rothschild & Cie).

Očekuje se da Vlada Srbije donese odluku o izboru u roku od 70 dana. Članovi komisije koja je otvorila ponude bili su Vladislav Cvetković, Branislav Zec i Igor Momčilović, ekonomisti, kao i dva pravnika - Nebojša Starčević, direktor Jata, i Zoran Balinovac, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Još bez rasprave o kreditu za NIS

Sednica Komisije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća o zahtevu Naftne industrije Srbije za uzimanje kredita još nije zakazana, rečeno je agenciji Beta u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije.

Komisija, čiji je predsednik vicepremijer Srbije Božidar Đelić, najverovatnije će se sastati sledeće nedelje, ali se ne očekuje da na njoj bude raspavljano o modelu privatizacije NIS-a niti donošenje odluke o raspisivanju tendera, saznaje agencije Beta.

Poslovodstvo NIS-a, podržano Upravnim odborom te kompanije, tražilo je odobrenje države za uzimanje zajma od 372 miliona evra za investicije, ali su izgledi da se NIS-u odobri toliko zaduživanje veoma mali.

Verovatnije je da će saglasnost biti data za uzimanje zajma manjeg od 100 miliona evra, NIS bi oko 100 miliona evra trebalo da izdvoji iz sopstvenih prihoda, dok bi ostatak novca potrebnog za investicije trebalo da obezbedi strateški partner, posle privatizacije.

Kako navodi Betin izvor, to je i suština predloga privatizacionog savetnika, koji je sugerisao što manje komercijalno zaduživanje i obezbeđivanje što više novca iz prihoda same kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.