Raskinut ugovor sa Kupromom

Izvor: Politika, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskinut ugovor sa "Kupromom"

Rumuni do poslednjeg časa nisu dostavili bankarske garancije i time ostali bez RTB "Bor", ali i položena tri miliona dolara

Agencija za privatizaciju saopštila je juče da je raskinula ugovor sa rumunskom kompanijom "Kuprom" o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor. To bi ukratko bila završnica višemesečne, po mnogo čemu kontroverzne, prodaje ovog našeg kombinata. Sve se svelo na veoma šturo saopštenje Agencije za privatizaciju u kome obaveštava javnost da je "zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedostavljanja garancija za plaćanje ni u naknadnom roku, a u skladu sa članom 41 Zakona o privatizaciji, raskinula ugovor o prodaji RTB Bor Grupe sa rumunskom kompanijom 'Kuprom'". U saopštenju se, takođe, dodaje da će Agencija "Kupromu" naplatiti položenu garanciju od tri miliona dolara.

"Kuprom" se, ugovorom koji je potpisan 5. marta ove godine, obavezao da će za RTB Bor platiti 400, a potom investirati najmanje 180 miliona dolara.

Tender za prodaju kombinata raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara. "Kuprom" je pobedio na tenderu ponudivši 60 miliona dolara više od drugoplasiranog ponuđača, konzorcijuma kiparske kompanije "Ist point", u kojoj je jedan od vlasnika srpski biznismen Zoran Drakulić, i londonskog investicionog fonda ORN.

Šta dalje?

Sudeći po izjavi aktuelnog ministra za privredu Predraga Bubala, posle raskida ugovora s rumunskom kompanijom posao oko definitivne prodaje imovine RTB-a Bor biće nastavljen po uobičajenoj proceduri. Iako će o svemu biti konsultovani pravni eksperti za ova pitanja, svi su izgledi da će uskoro biti raspisan novi tender. Bubalo objašnjava da RTB "Bor" ne može da se ponudi drugoplasiranom takmacu zato što je ugovor potpisan sa pobednikom na tenderu. To bi, smatra on, bilo moguće da su Rumuni odustali u toku podnošenja ponuda, a ne posle zaključenja ugovora. U svakom slučaju, poslednju reč treba da daju pravni stručnjaci.

Kompanija "Kuprom", koja do ponoći 24. aprila nije dostavila bankarsku garanciju za kupovinu RTB "Bor", zatražila je, pre isteka tog roka, još tri meseca za izmirivanje ugovorene obaveze. U njihovom obrazloženju takvog zahteva stoji da su se dogodile "stvari koje su materijalno nepovoljno uticale na okolnosti predočene svim učesnicima na dan potpisivanja ugovora. Među njima su konstantna protivljenja sindikata svim akcijama koje su sproveli nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji i o prenosu dozvole, što se posebno odnosi na bojkot pregovora o kolektivnom ugovoru i proces popisa imovine".

Da li su to odista pravi i jedini razlozi zbog koji je propao ovaj posao – ostaje da se vidi. Tek, Agencija ističe da će kao i u svim procesima privatizacije poštovati odredbe zakona i voditi se najboljim interesima građana i države Srbije.
S. K.

--------------------------------------------------------------------------

Naumov: Nadzorni odbor će dati preporuke

Ministar rudarstva Radomir Naumov očekuje, kako kaže, da će problem prodaje Rudarsko-topioničarskog basena Bor biti pozitivno rešen i da "još ništa nije definitivno završeno".

Prema njegovim rečima, Nadzorni odbor za RTB Bor sastavljen od pet ministara i predstavnika Agencije za privatizaciju daće preporuke Vladi Srbije za dalje postupke koje treba preduzeti u slučaju RTB Bor, dodajući da će prodaja ovog nekadašnjeg giganta biti po ustaljenoj proceduri.

Na novinarsko pitanje da li će biti započeti pregovori sa drugorangiranim ponuđačem, ministar Naumov je odgovorio da je to u nadležnosti Agencije za privatizaciju.
J. P.

[objavljeno: 26.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.