Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskinut ugovor sa Kupromom za Bor

Beograd -- Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor rumunskim Kupromom o prodaji RTB-a Bor jer nisu dostavljene bankarske garancije.

Agencija navodi da će naplatiti garanciju kompanije Kuprom u iznosu od tri miliona dolara. Nekoliko sati do ponoći, kada je isticao rok za dostavljanje bankarske garancije za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, rumunski Kuprom je saopštio da je rok od tri dana koji mu je dat kratak za rešavanje nastalih problema.

Kuprom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je procenio da je za najbolje rešenje za RTB Bor u pregovorima s vladom potrebno još tri meseca.

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov izjavio je danas da će Nadzorni odbor sastavljen od pet ministara i direktora Agencije za privatizaciju preporučiti Vladi Srbije dalje postupke u privatizaciji Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Naumov je kazao da će preporuka o tome šta raditi posle odustajanja Kuproma biti doneta posle tumačenja zakona i propisa. Tumačenje je potrebno jer nije jasno da li se posle raskida ugovora može pregovorati s drugoplasiranim ponuđačem ili je potrebno raspisati novi tender, kaže on.

Firma Kuprom je za RTB Bor ponudila 400 miliona dolara, skoro 60 miliona više od drugoplasiranog Ist pointa, ali je potom predložila raskid ugovora.

Nejasno je da li će Agencija za privatizaciju sada raspisati novi tender ili će razgovor nastaviti s drugoplasiranim ponuđačem, pošto u zakonu nije jasno definisano šta se dešava u slučaju da jedna firma potpiše kupoprodajni ugovor, a potom traži raskid.

Opširnije čitajte na B92.biz.

Neizvesnost u Boru

Posle jučerašnje izjave ministra Predraga Bubala da je sudbina RTB-a neizvesna i da će tek posle ekspertskih konsultacija Agencija za privatizaciju odlučiti hoće li raspisati novi tender ili pregovarati sa drugim ponuđačem, u rudarskom gradu izazvala je neizvesnost i strah.

Međutim, gotovo svi čija je sudbina vezana za borski kombinat - radnici, predstavnici Samostalnog sindikata, sindikata Nezavisnost, ali i lokalne samouprave - saglasni su da najveću odgovornost što prodaja RTB-a nije dovedena do kraja snosi Vlada Srbije.

"Pretnje dopisniku zbog Kuproma"

Politika piše da je njen dopisnik iz Bukurešta Milan Petrović u poslednjih nekoliko nedelja suočen s pretnjama koje su počele desetak dana pošto je taj list objavio njegov tekst o Kupromu.

Petrović je rekao da mu je očigledno promenjen muški glas na rumunskom pretio da će ga "naučiti pameti, premlatiti i iskasapiti".

Petrović je rekao da se prvo obratio policiji, a zatim Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije. On navodi da je dobio podršku od Ambasade Srbije u Bukureštu i od Udruženja stranih dopisnika u Rumuniji, Rumunskog kluba štampe i Reportera bez granica.

Glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović razgovarala je sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem i od njega dobila uveravanja da će preduzeti mere za osiguranje bezbednosti Petrovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.