Rang lista inovacija: Švajcarska na vrhu, BiH na 76. mjestu

Izvor: Capital.ba, 28.Jul.2019, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rang lista inovacija: Švajcarska na vrhu, BiH na 76. mjestu

BEOGRAD – Najinovativnija država na svijetu je, prema Globalnom indeksu inovacija, Švajcarska. Kada je riječ o zemljama u regionu, Hrvatska je zauzela 44. mesto, Crna Gora 45, Srbija je, u odnosu na prošlu godinu, skočila za dvije pozicije i sada se nalazi na 55. mjestu, Sjeverna Makedonija je 59, BiH 76 i Albanija 83. Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 zemalja. Za pozicioniranje autori izvještaja ocjenjuju institucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje, tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država. U vrhu su, poslije Švajcarske, Švedska i SAD. Zanimljivo je da je Kina (14. mjesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mjesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim dijelom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka). Opšti zaključci izvještaja su da je svijet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usljed oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvjesnosti. S druge, vedrije strane, svijet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije. Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat. S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend. Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dvije stvari: ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne povećavaju ili bilieže slab rast, i sve više protekcionizma je usmiereno na tehnološke sektore i djeljenje znanja. Tanjug Чланак Rang lista inovacija: Švajcarska na vrhu, BiH na 76. mjestu се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Napredak na rang listi inovacija u svetu: Srbija skočila za dve pozicije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2019

Srbija je, u odnosu na prošlu godinu, skočila za dve pozicije i sada se nalazi na 55. mestu...Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu meri stanje inovacija u svetu, obuhvaćeno je 129 zemalja...Za pozicioniranje autori izveštaja ocenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.