Rajfajzen beleži rast profita

Izvor: B92, 06.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajfajzen beleži rast profita

Beč -- Austrijski holding Rajfajzen internešenel beleži rast profita u trećem tromesečju od oko 32% uprkos finansijskoj krizi, ali je smanjio projekciju zarade u 2008.

"Naši rezultati u, delimično, veoma teškom okruženju dokazuju da nam naš poslovni model omogućava uspeh čak i kad se suočavamo sa jakim ekonomskim frontalnim vetrom", izjavio je Herbert Stepic, predsednik tog bankarskog holdinga.

Naš konsolidovani profit u trećem kvartalu tek neznatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ispod rekordnog nivoa koji smo objavili za prethodni kvartal, uprkos značajno većem nivou rezervisanja po rizičnim plasmanima, navodi se u saopštenju Rajfajzena.

Kvartalni neto profit je porastao na 295,8 miliona evra, sa 224,3 miliona evra u istom razdoblju lane, što je bolji rezultat od 252 miliona evra, koliko su očekivali analitičari, prenela je agencija Blumberg.

"Finansijski troškovi su povećani, a kreditiranje je postalo znatno zahtevnije usled gubljenja poverenja u banke", navedeno je saopštenju.

Rajfajzen je smanjio plan ovogodišnjeg profita na oko 950 miliona evra, sa ranije očekivanih milijardu evra, zbog usporavanja privreda u istočnoevropskim zemljama.

Matična kompanija te banke, Rajfajzen centralbank Osterajh (Zentralbank Oesterreich) saopštila je da planira da od svojih vlasnika zatraži odobrenje za prihvatanje čak dve milijarde evra državne pomoći.

Austrijske banke Erste grup i Komunalkredit Austrija su već zatražile sredstva iz državnog paketa pomoći austrijskim bankama, ugroženim svetskom finansijskom krizom, vrednog 100 milijardi evra.

Rajfajzen je povećao procenu svojih nenaplativih kredita za 85 odsto, na 164 miliona evra.

Vrednost akcija te banke na tržištu u Beču je u poslednjih mesec dana snižena 37 odsto, čime je pad vrednosti u ovoj godini povećan na 72 procenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rajfajzen smanjio plan profita u 2008.

Izvor: EMportal, 06.Nov.2008

Austrijski bankarski holding Reiffeisen International, koji posluje u zemljama istočne Evrope, saopštio je danas da je u trećem tromesečju zabeležio rast profita od 32 odsto, ali je, i pored toga, smanjio projekciju zarade u 2008.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.