Rafinerija u Smederevu?

Izvor: S media, 15.Mar.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafinerija u Smederevu?

Zamenik direktora kompanije "Komiko oil" Radomir Radivojević izjavio je danas da će Vlada Srbije na sednici u četvrtak doneti odluku o izradi plana prostornog planiranja posebne namene za izgradnju rafinerije nafte u Smederevu i izrazio očekivanje da će za tri meseca Skupština Smedereva ratifikovati ugovor za tu investiciju od 250 miliona dolara.

Radivojević je na konferenciji za novinare izrazio uverenje da će ta investicija, u dobroj saradnji sa lokalnim vlastima, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prihvaćena i da će Komiko oil dobiti

energetsku i upotrebnu dozvolu za izgradnju rafinerije za preradu sirove nafte u Smederevu.

Time što je Vlada preuzela na sebe izradu plana, nama kao investitorima je vraćena velika sigurnost za projekat koji je od velikog državnog interesa i kojim će, ako se

realizuje, biti obezbeđen posao za nekoliko stotina ljudi, rekao je Radivojević.

Međutim, sutra bi na sednici lokalnog parlamenta u Smederevu trebalo da se odluči da li će o izgradnji rafinerije biti raspisan referendum.

Radivojević je rekao da je Komiko oil upoznata sa političkom situacijom u gradu Smederevu i izrazio uverenje da do referenduma neće doći, ali je dodao da će poštovati svaku odluku odbornika i građana Smedereva.

Zbog takve situacije u više gradova u Srbiji, prema oceni Radivojevića, ugroženi su investitori, jer je sigurnost njihovog ulaganja dovedena u pitanje.

On je predočio da bi investicija te kompanije od 250 miliona američkih dolara, koja iznosi kao budžet grada Smedereva za 10 godina, obuhvatila zakup zemljišta, zaštitu

životne sredine, kao i investicije u infrastrukturu gradske industrijske zone.

Takođe, dodao je Radivojević, Komiko oil bi uložio 15 miliona dolara u izgradnju kraka naftovoda od Pančeva do Smedereva, koji bi zaživeo paralelno sa rafinerijom.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je izjavio da je taj institut ugovorio generalni, idejni i glavni projekat za novu rafineriju u Smederevu, koja će, prema njegovim rečima, biti najsavremenija na prostorima bivše Jugoslavije.

On je napomenuo da institut CIP prvi put projektuje rafineriju, ali da za njih nema nepoznanice ni u toj oblasti.

To će biti ogroman projekat najveće investicije u Srbiji u proteklih 40 godina. Sve nam je poznato, osim tehnologije, koju će doneti partnerska holandsko- američka korporacija, rekao je Ignjatović, izražavajući zadovoljstvo što je posao poveren institutu CIP, koji ima 500 stručnjaka.

Prema njegovim rečima, u pogledu ekologije, u izgradnji rafinerije Smederevo biće primenjenji najsavremeniji evropski i svetski standardi, predviđeni projektnom

dokumentacijom i neće biti propusta koji bi ugrozili lokalno stanovništvo.

Profesor Građevinskog fakulteta Petar Anagnosti je napomenuo da se zagađenje vazduha danas efikasno meri i ukoliko dođe do većeg zagađenja odmah staje.

Moguće zagađenje terena i podzemnih voda u rafineriji Smederevo će biti rešeno time što će se mora održati tampon sloj, gde može doći do izlivanja štetnih materija, tako da će eventualne havarije biti moguće efikasno otkloniti.

Ukoliko Ugovor o izgradnji ratifikuje lokalna skupština i Komiko oil dobije dozvolu za izgradnju rafinerije, u Smederevu će se proizvoditi 100.000 barela naftnih produkata dnevno, što bi, kako tvrde u kompaniji, bila značajna dopuna energetskoj snabdevenosti Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.