Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnički miting u Boru

Bor -- Na protestnom mitingu u Boru okupilo se nekoliko hiljada ljudi, uglavnom zaposlenih u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Sa mitinga je Vladi Srbije upućen samo jedan zahtev - da se raskine, odnosno poništi kupoprodajni ugovor sa rumunskim Kupromom. Okupljeni su Vladi Srbije dali rok da to učini do ponedeljka. Ukoliko se to ne desi - prema rečima predstavnika lokalne samouprave i sindikata koji su organizovali skup - novom vlasniku RTB-a Bor, odnosno rumunskom Kupromu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće biti dozvoljeno da uđe u posed RTB-a.

Protesti će se svakodnevno organizovati do ponedeljka, a za sutra je predviđeno okupljanje radnika RTB-a u Majdanpeku.

Na miting u Boru danas su došli i radnici Zastave Kragujevac, radnici "Prvog partizana" iz Užica, Valjaonice Sevojno, Fabrike kablova iz Jagodine, kao i radnici iz gradova u Timočkoj krajini - Zaječara, Majdanpeka i Knjaževca.

Protest je prošao bez incidenata.

Ministarstvo: Prodaja u skladu sa zakonom

Prodaja imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor i prenos eksploatacionih prava obavljeni su na zakonit način, rečeno je Beti u Ministarstvu privrede.

Kupac imovine RTB-a je rumunska kompanija "Kuprom", a eksploataciona prava su preneta firmi "Kuprom internacional", koja je registrovana u Beogradu.

Zakonom o rudarstvu, kako ističu u Ministarstvu privrede, predviđeno je da se samo domaćoj firmi mogu preneti prava na ekslpoataciju rude, zbog čega je "Kuprom" 1. novembra osnovao firmu u Beogradu "Kuprom internacional".

U tenderu za prodaju RTB-a nije bilo navedeno da je obavezna registracija firme u Srbiji, ali je taj uslov preciziran u tenderskoj dokumentaciji. To, kako navode u Ministarstvu, znači da bi i svi ostali kvalifikovani ponuđači, da su bili u mogućnosti da pregovaraju o sklapanju ugovora, morali da registruju firmu u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.