Izvor: B92, 29.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici zauzeli Jugoremediju

Zrenjanin -- Sedam otpuštenih radnika, akcionara fabrike lekova Jugoremedija iz Zrenjanina, već drugi dan štrajkuje u krugu te fabrike.

Radnici su ušli u krug fabrike uprkos protivljenju fabričkog obezbeđenja. Razlog ove akcije je odbijanje generalnog direktora Jovice Stefanovića da zakaže vanrednu sednicu akcionara, što je glavni zahtev radnika u protestu.

Ispred kapije fabrike nalazi se još oko 200 akcionara, od kojih je većina otpuštena iz "Jugoremedije" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle i pretprošle godine.

Predsednik Udruženja malih akcionara Jugoremedije, Zdravko Deurić, koji sa još šest otpuštenih radnika protestuje u menzi te fabrike, rekao je da obezbeđenje fabrike ne dozvoljava da im se dopreme hrana i voda. Deurić je naveo da je, po naredbi zamenika generalnog direktora Zlatka Markovića, popodne isključeno i grejanje u menzi.

"Danas, drugi dan boravka u firmi, zabranjeno nam je doturanje hrane od naših ljudi sa parkinga i isključeno je grejanje do 8. januara. Marković, koji je koordinator, namerno je otpustio drugu smenu da ne dođu da rade da bi nas prisilio hladnoćom koja će nastupiti da napustimo ovu prostoriju", kaže on.

On je dodao da očekuje da vanredna skupština akcionara "Jugoremedije" bude održana sutra, ukoliko se Ministarstvo privrede danas dogovori sa predstavnicima Privrednog registra da se Jovica Stefanović Nini, odnosno njegova kompanija "Jaka 80", i formalno izbrišu iz dokumentacije kao većinski vlasnici te zrenjaninske fabrike lekova.

"Ako prikažemo u centralnom registru da smo većinski vlasnici sa 51 odsto, imamo pravo, po statutu i po zakonu, da održimo skupštinu i da smenimo upravni odbor i ono dalje protokolarno, sutra u 11 sati", kaže on.

Radnike i akcionare Jugoremedije podržao je predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević. On je zrenjaninskom Trgovinskom sudu uputio molbu da se na njihov zahtev o sazivanju vanredne skupštine odgovori u najkraćem mogućem roku.

"Oni već imaju sudsku presudu i na osnovu svih tih dokaza ja sam insistirao i danas sam zvao Trgovinski sud da se presude ispoštuju. Prema tome, Jugoremedija će biti vraćena gradu Zrenjaninu i malim akcionarima, tako da verujem da će oni vrlo brzo ući u svoju fabriku", rekao je on.

Umesto vanredne skupštine akcionara, Jovica Stefanović zakazao je redovnu skupštinu za 3. mart sledeće godine. Zbog toga su se radnici, kao većinski vlasnici, obratili sudu, koji je dužan da za 48 sati izda rešenje o zakazivanju vanredne skupštine.

Savet traži reakciju tužilaštva

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je danas od Okružnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu i Republičkog javnog tužilaštva da se akcionarima "Jugoremedije" hitno omogući održavanje vanredne skupštine.

"Presudom Trgovinskog suda u Zrenjaninu, koju je potvrdio Viši trgovinski sud u Beogradu, poništena je dokapitalizacija 'Jugoremedije' i mali akcionari su ponovo postali većinski vlasnici fabrike", ukazao je Savet u dopisu tužilaštvima.

Dodaje se da je na zahtev malih akcionara da se 30. decembra sazove vanredna skupština fabrike, uprava "Jugoremedije" odgovorila da se skupština ne može održati do 3. marta, čime se "ignoriše pravosnažna i izvršna sudska presuda i nanosi nenadoknadiva šteta većinskim vlasnicima fabrike".

"Malim akcionarima u protekle dve godine već je pričinjena šteta nakon što su avgusta 2004. godine izbačeni iz fabrike u kojoj su i tada bili suvlasnici, da bi im potom uprava 'Jugoremedije' zabranila povratak u fabriku", navodi Savet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.