Radnici u Srbiji nikome ne veruju

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici u Srbiji nikome ne veruju

Beograd -- U Srbiji dijalog između države, sindikata i poslodavaca gotovo da i ne postoji, zaključak je socijalnih partnera koji bi taj dijalog trebalo da vode.

Istraživanja pokazuju da građani Srbije nemaju poverenje ni u Vladu, ni u sindikate koji ne uspevaju da ostvare svoju osnovnu svrhu, a to je povećanje zarada zaposlenih.

Na papiru dijalog države, sindikata i poslodavca u Srbiji postoji, u praksi ga međutim nema.

Socijalni savet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravljen upravo da bi se na njemu raspravljalo o akutnim problemima i pronalazila rešenja, ne funkcioniše, objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Prema njegovim rečima, socijalni partneri - država, poslodavci i sindikati, nisu uspeli da "ožive proces kolektivnog pregovaranja", nije izgrađena mreža lokalnih socijalno-ekonomskih saveta a sindikati su razjedinjeni.

"Sindikati ne postižu svoju osnovnu nameru a to je povećanje zarada. Kultura solidarnosti i borbenosti unutar sidnikata nije razvijena a sindikati su razjedinjeni i njihovi odnosi su zategnuti", rekao je Stojiljković.

Socijalni dijalog u Srbiji gotovo je i nemoguće ostvariti, jer je država kao najveći poslodavac, jednostavno nezainteresovana, tvrdi Branislav Čanak iz sindikata Nezavisnost.

"Ima jedna poražavajuća epizodica. Kada je 2008. godine na užasan pritisak vlasti potpisan kolektivni ugovor, pitam premijera Cvetkovića: 'Da li znate koliko će vas da košta kolektivni ugovor?' On kaže: 'Pojma nemam', a potpisuje to. A ja mu kažem: 'Koštaće vas dve milijarde evra godišnje'. On kaže: 'Stvarno!?' i potpiše ga, a nema te pare", priča Čanak.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je položaj sindikata vrlo delikatan i da je, opšte uzev, sindikalna borba izostala. On je naveo da Socijalno ekonomski savet (SES) nije raspravljao o vrlo važnim zakonima, između ostalih i o Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i da se često zaključci SES-a "ne uzimaju za ozbiljno".

Istraživanje o stanju socijalnog dijaloga na nacionalnom i lokalnom nivou u Srbiji, pokazuje da građani pored toga što nemaju poverenje u državne institucije ne veruju ni u sindikate.

Profesor i autor brošure Srećko Mihailović iznosi podatak da Srbija inače ima 26.000 sindikalnih organizacija, sa čak 33.000 predsednika.

On je kazao da je oko trećine zaposlenih građana u nekom sindikatu, ali je, kako je naveo, "pitanje da li bi svi zajedno mogli da izvedu oko 10.000 ljudi na ulice".

Mihailović je rekao da je poverenje u sindikate "gotovo nikakvo", navodeći da samo 29 odsto članova Saveza samostalnih sindikata Srbije ima poverenja u taj sindikat, 40 odsto članova ASNS-a u svoj, a 75 odsto članova UGS Nezavisnost u taj sindikat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.