Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici šećerane i dalje u zgradi SO Zrenjanin

Zrenjanin -- Oko stotinu radnika Fabrike šećera "Zrenjanin" četvrti dan za redom nalazi se u zgradi Skupštine opštine Zrenjanin u znak protesta što Vlada Srbije nije pronašla uslove da šećerana ponovo počne da radi. Poverenik Saveza samostalnih sindikata Srbije u šećerani Stevan Zorić rekao je agenciji Beta da se radnicima niko iz Vlade Srbije za četiri dana nije zvanično obratio i da će radnici u SO Zrenjanin ostati najverovatnije do utorka. On je potvrdio da će radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šećerane zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Milanom Čežekom u sredu organizovano doći ispred zgrade Vlade Srbije "kako bi joj pomogli da Program za pomoć i revitalizaciju zrenjaninske šećerane stavi na dnevni red". "To nam je još jedino preostalo. Nadam se da ćemo uspeti. U protivnom za nas bi to značio kraj", rekao je Zorić.

On je podsetio da ministar poljoprivrede Stojan Jevtić nije ispunio dogovor koji je sa radnicima šćerane postigao 9. januara da će, pored postavljenja novih organe upravljanja, "učiniti sve da se žiro račun šećerane aktivira kako bi ponovo počela da radi i da će obezbediti sredstva za zaostale lične dohotke". Radnici šećerane upozoravaju da se već kasni sa ugovaranjem ovogodišnje proizvodnje jer setva šećerne repe samo što nije počela i da bi tokom sledeće nedelje moralo sve da se reši. Zbog duga od preko 500 miliona dinara, pretežno javnim preduzećima i Republičkoj direkciji za robne rezerve, Vlada Srbije je juna 2003. godine zrenjaninskoj šećerani uvela privremene mere, a rukovodstvo koje je tada imenovala u oktobru je podnelo ostavke.

Nezadovoljni onim što je vlada učinila za ozdravljenje fabrike radnici su početkom decembra započeli ulične proteste i blokade puteva, a pre mesec dana su se sa ministrom Stojanom Jevtićem dogovorili da predlože novo rukovodstvo, što je vlada i prihvatila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.