Radnici napuštaju fabriku

Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici napuštaju fabriku

Skupština sindikata pozvala sve zaposlene u "Zastava oružju" da se presele u kragujevačku skupštinu

KRAGUJEVAC – Odbor sindikalne organizacije "Zastava oružja" je odlučio da sve zaposlene u fabrici pozove da umesto na posao dođu u Skupštinu grada, gde već četiri dana osamdesetak oružara protestuje zbog odluke vlade da ne obešteti fabriku, koja je zbog zabrane izvoza oružja u Jermeniju ostala bez 2,55 miliona dolara. Prema rečima predsednika sindikata Jugoslava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ristića, zaposleni u "Zastava oružju" na ovaj način žele da iskažu neslaganje sa odlukom vlade da ne nadoknadi štetu ovoj fabrici, iako su kolege iz čačanske "Slobode" i valjevskog "Krušika" dobile obeštećenje. Radnici su, kaže Ristić, pre svega ogorčeni ponašanjem ministra odbrane Zorana Stankovića koji izjavljuje da "Zastava oružje" ne može biti obeštećena zato što nije dobila dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju.

– Od jednog lekara patologa se može očekivati da izjavi tako nešto, ali ministar odbrane bi trebalo da zna da je to ministarstvo dalo saglasnost za izvoz oružja u Jermeniju. Takođe, Stanković treba da zna da se dozvole za izvoz mogu dobiti tek posle ugovorenog posla. Država je, zapravo, pustila nas da potpišemo ugovor sa vojskom Jermenije, a kada je sve bilo gotovo, odbili su da nam izdaju izvozne dozvole – naglašava Ristić.

Predsednik sindikata tvrdi da su svi radnici složni da se protesti nastave sve dok vlada ne promeni svoj stav i ne nadoknadi štetu fabrici zbog čega radnici neće moći da prime planirane plate i regrese.

Inače, dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju nije potvrdilo samo ministarstvo inostranih poslova, dok su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova dale saglasnost za taj posao.

I direktor "Zastava oružja" Dragoljub Grujović smatra da je odluka vlade da za "Zastavu oružje" nema obeštećenja pogrešna, ali naglašava da se ne slaže sa ovakvim vidom protesta u fabrici. On tvrdi da ovakvi protesti mogu biti kontraproduktivni, odnosno zloupotrebljeni, jer fabrici mogu naneti štetu tako što bi mogli da zaustave već ugovorene poslove sa američkim partnerima.

B. K.

--------------------------------------------------------------------------

Stanković: Država nije dužna da nadoknadi štetu

Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je sinoć da država nema obavezu da Fabrici oružja "Zastava" nadoknadi štetu zbog nerealizacije ugovora o izvozu oružja u Jermeniju, jer u trenutku sklapanja ugovora "Zastava oružje" nije imala dozvolu nadležnog ministarstva. "Oni su bili u obavezi da kada sklope taj ugovor moraju da ugrade klauzulu po kojoj, sve dok se ne dobije dozvola, taj ugovor ne stupa na snagu", objasnio je Stanković gostujući na televiziji B92. "Mi smo u 2005. i 2006. godini doneli odluku o konverziji dugovanja Fabrike oružja u iznosu od oko 2,1 milijardi dinara. Činjenica je da je ova vlada uradila sve što je u njenoj moći da pomogne oružarima. To je urađeno i u vreme vlade Zorana Đinđića koja je donela odluku o konverziji duga od 2,3 milijarde dinara", podsetio je on uz napomenu da je ta fabrika imala najveći otpis dugova u poslednjih pet godina.

On je objasnio da je Vlada Srbije donela odluku da odustane od izvoza oružja u Jermeniju imajući u vidu političku situaciju koja se komplikuje u tom regionu.

Stanković je naveo da vlada nije htela ni na koji način da utiče na gomilanje naoružanja na tom prostoru i dodao da nije bilo političkih pritisaka sa strane na Vladu Srbije da donese tu odluku.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje "oružara" da je prvobitno "Zastava oružje" imala odobrenje vlade, ministar odbrane je pojasnio da je ta firma kao privredni subjekt imala pravo da pregovara o svojim poslovnim aktivnostima i da sklapa ugovore, ali da je morala da ima dozvolu za izvoz od Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Stanković je napomenuo da on nije protiv odluke da se nadoknadi šteta, ali da sve dok se ne promeni odluka vlade, on ne može da obećava i govori bilo šta drugo.

Prema njegovim rečima, sa sindikatom te fabrike obavljeno je više razgovora i dati su neki predlozi o kojima sindikat treba da se izjasni. "U tim progovorima smo im nagovestili obezbeđenje posla u naredne dve godine", rekao je Stanković.
(Tanjug)

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.