Izvor: B92, 09.Sep.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici iz Rače ostaju u Beogradu

Beograd -- Radnici fabrike "Zastava elektro" odlučili su da i večeras nastave protest zbog, kako kažu, odugovlačenja sa utvrđivanjem činjenica oko privatizacionog ugovora.

Predstavnici sindikata kažu da će o eventualnoj radikalizaciji protesta odlučivati sutra. Oni navode da policija ni u roku od 20 dana nije dostavila izveštaj Inspekcije, koja je, kako navode, utvrdila nepravilnosti oko kupovine "Zastava elektro".

Radnici ove fabrike, koji od juče protestuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu, u štrajku su od maja, zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, poveže staž i sa vlasnikom raskine kupoprodajni ugovor.

Podsetimo, radnici su proveli prošlu noć u centru Beograda, kako bi i time pokazali da neće odustati od svojih zahteva.

Oko tri stotine radnika "Zastave elektro" iz Rače, "Komgrapa" i "Trudbenika" iz Beograda započeli su protest u utorak ispred zgrade Agencije za privatizaciju u centru grada.

Prema navodima radnika, vlasnici zaposlenima u fabrici "Zastava elektro" duguju plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu.

"Došli smo u situaciju da više nemamo izbora. Protest će da traje najverovatnije dok se ne reši naš problem. Da li je to sutra, prekosutra, ili ovih dana, jer ako se budemo vratili kući, vratićemo se ponovo bez para, bez posla bez ičega. Više ne vidimo izlaz iz svega ovoga", kaže jedan od radnika "Zastave elektro".

Vlasnik ovog preduzeća je konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, koji je to preduzeće kupio za 2,7 miliona dinara i obavezao se na investicije od 26 miliona dinara.

U fabrici "Zastava elektro" zaposlena su 294 radnika.

Agencija: Nije stigao izveštaj

Agencija za privatizaciju još nije dobila izveštaj MUP-a i tužilaštva o dešavanjima u "Zastavi elektro", izjavio je v.d. direktora Agencije Vladislav Cvetković.

On je naveo da će, ako MUP i tužilaštvo utvrde da postoje zloupotrebe u tom preduzeću, Agencija odmah pokrenuti sudski postupak za raskid kupoprodajnog ugovora.

Agencija za privatizaciju je 12. avgusta uputila dopis MUP-u i Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu u kome se traži provera navoda Štrajkačkog odbora tog preduzeća o zloupotrebama novih vlasnika.

"Zastava elektro" prodata je na aukciji u februaru 2006. godine i posle dve godine praćenja izvršenja ugovornih obaveza, Agencije za privatizaciju je u martu 2008. godine prestala da kontroliše rad tog preduzeća.

Radnici "Zastave elektro" od juče ponovo protestuju ispred Agencije za privatizaciju zahtevajući poništenje kupoprodajnog ugovora.

Prema njihovim saznanjima MUP i tužilaštvo su završili proveru poslovanja tog preduzeća i potvrdili njihove navode o zloupotrebama novih vlasnika i nepoštovanju ugovorenih obaveza.

Štrajkački odbor je ukazivao da su vlasnici "Zastave elektro" dostavili lažan revizorski izveštaj o ulaganjima od 26 miliona dinara, što je bila njihova obaveza iz ugovora o privatizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.